[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 03-07-2000

Geweld ontzenuwd

De organisatie van Euro 2000 verdient een grote pluim. De voetbalvelden lagen er prachtig bij en de volksliederen klonken zonder valse noten. Het grootste succes betreft de bestrijding van de oproerkraaiers. Vooraf werd door menigeen nogal schamper gedaan over de reclame-campagne met als slogan 'fans-only'. Maar het feit is dat het massale 'geweld' van feestende toeteraars het gewonnen heeft van de hooligans. Zet duizenden olé-zingende mensen tegenover een groepje Jerry Springer-achtige debielen en ze vergeten zelfs waar ze hun zakmes hebben gelaten. Het verbod van sterke drank is effectief gebleken. Logisch, want zelfs mijn oom Andries die in nuchtere toestand de aardigste man van Nederland is, verandert in een wraakzuchtige duivel als hij meer dan twee pilsjes op heeft. Ook de controle op identiteitsbewijzen, wapenbezit en crimineel verleden heeft als preventieve maatregel gunstig gewerkt. Van de overweging om Engeland, bij nieuwe opstootjes, naar huis te sturen is een serieuze dreiging uitgegaan. Jammer dat de Engelsen door het knullige voetbal uit het toernooi geknikkerd zijn; ik had het effect op de voetbalwereld wel willen meemaken als de straf van uitsluiting daadwerkelijk was toegepast. Psychologisch gezien is het stellen van duidelijke grenzen de enige manier om mensen tot de orde te roepen.

Ik word gebeld door mijn goede vriend Vincent. Hij is nog maar net begonnen als plastisch chirurg en voelt zich bedreigd omdat een patiënte en haar familie zich agressief hebben uitgelaten. Als ik doorvraag, zegt Vincent: "De verpleging heeft haar gezegd dat ik na het middageten de laatste details zou geven over de operatie van morgen maar door de enorme drukte kwam ik er pas na de thee aan toe. Haar man heeft me uitgescholden voor onbetrouwbaar en arrogant en haar zoon heeft gedreigd om een klacht in te dienen als ik mij niet laat vervangen door een collega."
"Heb je wel je excuses aangeboden voor het feit dat je te laat was?"
"Ja, meteen, maar daar lachten ze me om uit."
"Is het een ingreep die kan wachten?"
"Geen probleem", antwoordt Vincent, "haar borsten kunnen ook volgend jaar worden verkleind."
"Dan zou ik haar en de familie voor de keus stellen: zij kan nu met ontslag, een andere chirurg benaderen en een klacht indienen of ophouden met zeuren en zich schikken naar de regels die jij stelt; en bel de baas om je van zijn steun te verzekeren."
Een half uur later belt Vincent mij op om te vertellen dat Mevr. Ongeduld en aanhang eieren voor hun geld hebben gekozen.

Het zijn niet alleen geregistreerde hooligans die de sfeer kunnen bederven. In eigen kring kent iedereen wel iemand die tijdens het eten, op een feestje of bij een familiebijeenkomst het plezier van anderen weet te vergallen. Uitsluiting van deelname heeft altijd een ontnuchterend effect. Wie verantwoordelijk is voor de organisatie hoeft alleen maar het lef te hebben om de maatregel door te voeren.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!