[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 26-06-2000

Het miskende genie

Patrick Kluivert is een handige goalgetter, Jaap Stam is de taaiste verdediger in Europa en geen enkel land heeft zo'n vastbijtertje als Edgar Davids. Bovendien heeft Nederland sterren als Abe Lenstra, Willem van Hanegem en Marco van Basten voortgebracht, dus is het niet meer dan logisch dat wij Europees kampioen hadden moeten worden. Sterker nog, het volk eist terecht dat het nationale elftal de beker mee naar huis neemt, want wij hebben het echte voetbal uitgevonden. Dat we tijdens de WK in 1974 van de Duitsers verloren kwam door een scheidsrechterlijke dwaling. En dat we in 1978 van de Argentijnen weer aan het kortste eind trokken was het directe gevolg van politiek getinte en achterbakse intimidatie. En dat we de EK-titel van 1988 niet meer kunnen prolongeren, komt omdat Johan Cruyff weigert bondscoach te worden. Kortom, er is altijd wel iets of iemand die verhindert dat wij onze superieure voetbalkwaliteiten aan de wereld kunnen laten zien. Maar dat wij de beste zijn, staat voor mij als een paal boven water.

In feite leiden wij, als voetbalnatie, het leven van het miskende genie. Het is te vergelijken met de frustrerende ervaringen van Hans Opkerken. Hij was op het gymnasium de meeste creatieve en eigenzinnige leerling van de school, maar omdat de leraren jaloers waren op zijn uitzonderlijk intellectueel talent scoorde hij op zijn proefwerken nooit hoger dan een zesje. Zijn studie als rechtenstudent besloot hij met een scriptie getiteld 'Nederland als Republiek: wetsvoorstellen voor een nieuwe samenleving.' Dit keer werd zijn moeite beloond met een hoog cijfer van de hoogleraar maar omdat juist in die tijd (1953) de watersnoodramp in Zeeland plaatsvond, besteedde niemand verder veel aandacht aan zijn verrichtingen. Als advocaat ging hij werken op een klein kantoor en in de avonduren werkte hij aan het plan om een nieuwe politieke partij op te richten: de liberale republikeinen. Net toen hij besloot om met zijn partij-programma naar buiten te treden, werd hij 's avonds tijdens een wandeling aangereden door een dronken automobilist. Een lange periode van revalidatie hield hem uit de politieke arena maar hij vocht zich terug als een leeuw.

In 1983 werd zijn boek 'De koning is dood' gepubliceerd. Door een journalist werd hij van plagiaat beschuldigd. Hoewel later bleek dat de aantijgingen ongegrond waren, was zijn reputatie zo geschaad dat hij gedwongen werd om naar Spanje uit te wijken. Daar kweekt hij nu druiven en verkoopt wijn op de plaatselijke markt.

Hans Opkerken troost zich met de gedachte dat hij heel wat meer in zijn mars heeft, dan hij heeft kunnen laten zien. Hij als enige beseft dat onder zijn bezielende leiding Nederland een vooraanstaande natie was geweest. Net als onze voetbalploeg moet hij genoegen nemen met een bestaan in de schaduw. De bal is rond en het leven is hard. Wie in reïncarnatie gelooft weet dat Opkerken in een volgend leven zal terugkeren om zich te revancheren. En ooit zal Oranje de eer binnenslepen die het werkelijk verdient.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!