[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 13-06-2000

Voetbal als minnares

Sommige mannen weten het uit ervaring. De rest van de mannen weten het van de ervaringsdeskundigen: het hebben van een buitenechtelijke verhouding is afgrijselijk ingewikkeld en dodelijk vermoeiend. Bovendien kan ontmaskering van de geheime liefde leiden tot totale ontwrichting van het gezinsleven. En als de vrouw besluit om niet te scheiden, dan kan de man rekenen op een levenslange strafexpeditie. Om die reden zijn mannen zo wijs hun passie elders te zoeken. Sommige kerels zetten een ronkende tweewieler tussen de benen en poetsen het chroom tot het zweet van hun voorhoofd parelt. Iets mindere macho's zoeken hun geluk op de golfbaan of nemen hun kistje glimmende biljartballen mee naar de plaatselijke kroeg. Maar de meeste mannen in Nederland hebben voetbal als hun minnares en ontwikkelen een relatie die bol staat van hartstocht en betrokkenheid.

Gerard is al 35 jaar lang fan van het Nederlands elftal. Voor hem is Euro 2000 het paradijs op aarde. Een maand geleden heeft hij de hele voorgevel van zijn huis oranje geverfd. De woonkamer is omgetoverd in een huiselijk stadion met een groot projectiescherm als middelpunt. Voor zijn kameraden heeft hij extra zitbanken gehuurd en de lijsten liggen klaar waarop iedereen zijn wedstrijdvoorspellingen kan invullen. Zo kunnen zij zowel hun gok- als voetballust combineren tot één grote orgie. Gerard heeft geluk. Zijn vrouw Karin heeft aangeboden om voor de jongens te cateren. Zij zal op de achtergrond zorgen voor drank, grote ronde voetbalkroketten, geserveerd met frites en oranje mayonaise. In de 24 jaar dat zij met Gerard is getrouwd heeft zij geleerd dat het geen enkele zin heeft om hem zijn minnares af te pakken. Sterker nog: door hem te steunen in zijn passie hebben zij een betere relatie gekregen. Door Gerard alle ruimte te geven, is hij na een wedstrijd beter te genieten en zelfs bereid om op zaterdagmiddagen de plaatselijke vlooienmarkten af te struinen op zoek naar oude strijkijzers voor haar verzameling.

De meeste mannen moeten hun voetballiefde echter voor de poorten van de hel wegslepen. Vrouwen te over die de orde verstoren door irritante vragen te stellen tijdens de wedstrijden, opzettelijk door het beeld lopen of zonder overleg voetbalhatende kennissen uitnodigen die uitgerekend op een speeldag moeten komen eten en klaverjassen. Wie zijn best doet, kan natuurlijk begrip opbrengen voor deze jaloerse partners. De mannen geven alles aan hun minnares wat zij hun vrouw onthouden: geduld, een luisterend oor, oog voor detail, grenzeloze toewijding en enthousiaste fascinatie. En het ergste van alles is dat hun anders zo gevoelsarme echtgenoot met zijn minnares ineens alle kleuren van het emotionele spectrum blijft te bezitten: boosheid vanwege een partijdige scheidsrechter, opluchting na een verzilverde penalty of teleurstelling omdat Oranje ondanks de 1-0 overwinning tegenviel. Als psycholoog begrijp ik dat dit voor menig vrouw een steek in het hart betekent, omdat zij bijna alle intimiteit aan haar neus voorbij ziet gaan. Bijna. Want, er is één troost: als de man terug is van weggeweest, slaapt hij in hetzelfde bed.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!