[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 22-05-2000

Iedereen mishandeld

Voor het eerst heeft in Nederland een kind haar vader aangeklaagd wegens geestelijke mishandeling. Het verbaast me niets dat de beschuldigde vader is vrijgesproken. De rechter heeft harde bewijzen nodig en dat is schier onmogelijk omdat de 'misdadiger' niet op heterdaad kan worden betrapt. Zelfs al zou mishandeling kunnen worden vastgesteld, dan nog is het ondoenlijk om een oorzakelijk verband te leggen tussen de gepleegde misdaad en de geestelijke wonden van het slachtoffer. Heeft het kind later als volwassene last van depressies, een minderwaardigheidscomplex of een reeks van mislukte relaties, dan zijn de verklaringen daarvoor legio: een (in aanleg aanwezige) persoonlijkheidsstoornis, verkeerde vrienden of onverwerkt leed uit een vorig leven. Kans op succes voor het slachtoffer in de rechtszaal is daarom klein. Maar nu het eerste geestelijk mishandelde schaap over de dam is, zullen er wel meer volgen. En het lijkt me verstandig dat de overheid alvast miljarden euro's extra opzij legt om iedereen recht te doen. Want in wezen wordt iedereen geestelijk mishandeld. Is het niet door een verknipte vader of dominante moeder dan is het wel door een jaloerse broer of een gefrustreerde leraar.

Ook het huwelijk is een broeikas voor geestelijk leed. Als Frans bij mij op het spreekuur verschijnt, hangen zijn schouders alsof hij jaren lang te zware koffers heeft gesjouwd. Zuchtend gaat hij zitten en met terneergeslagen ogen zegt hij mat: "Eigenlijk zou ik na 18 jaar onophoudelijke gesar van mijn vrouw moeten scheiden, maar ik ben bang dat ze me dan ook niet met rust laat." Als ik vraag om een concreet voorbeeld, zegt Frans: "Voorbeelden zeggen niet zoveel, het is de constante minachting in haar stem, zo van 'is Fransje moe, ach wat sneu nou; moet-ie zeker weer even naar het meer om met zijn hengeltje te spelen'." Ik begin te lachen en zeg: "En gaat Fransje dan ook hengelen als hij moe is?" Ook Frans begint te lachen, maar als een boer met kiespijn: "Meestal niet; ik wil wel, maar ik heb geen zin om te horen dat ik haar met de huishoudklusjes laat stikken."

Ook in hun werk zijn mensen niet veilig voor pesterijen. De journalist Willem Oltmans weet dat als geen ander. Vanaf het moment dat hij bevriend raakte met de toenmalige Indonesische president Soeharto voerde de Nederlandse overheid lastercampagnes tegen hem en werd hij uitgemaakt voor onbetrouwbare charlatan. Nu, na een proces van 46 jaar, wordt hij gerehabiliteerd met een schadevergoeding van acht miljoen gulden.

Met dit succes steekt hij alle slachtoffers van geestelijke mishandeling een hart onder de riem. Het vervelende is alleen dat alle tijd en (emotionele) energie die nodig is om je recht te halen nooit meer besteed kan worden om langs de waterkant een snoekbaarsje te vangen.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!