[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 17-04-2000

Problemen maken gelukkig

Problemen zijn er om opgelost te worden. Maar wat te doen als er geen problemen zijn? Dan ga je op zoek. En wie zoekt zal vinden moet D66-leider Thom de Graaf gedacht hebben. Hij verveelt zich in de Tweede Kamer of was al langer niet meer uitgenodigd voor een actualiteitenrubriek. Anders had hij niet kunnen verzinnen dat koningin Beatrix als staatshoofd uit de regering moet verdwijnen.

Al jaren lang houden politici ook vast aan het idee dat de automobilist een probleem is. Hij wordt gezien als crimineel die van de weg moet worden gejaagd. Met het populaire 'auto-ontmoedigingsbeleid' mogen slaperige ambtenaren busbanen kriskras door gemeenten laten aanleggen, parkeermeters in woonwijken plaatsen, en duizenden overbodige verkeerslichten zo slecht afstellen dat je automatisch files creëert. Dan kun je enthousiast roepen dat Nederland een fileprobleem heeft omdat er geen ruimte is. "Onzin", volgens verkeersexpert Ronald Waterman, maar naar zijn simpele oplossing wordt niet geluisterd. En psychologisch gezien is dat niet vreemd.

Hoewel het logisch lijkt te denken dat de mens neigt naar harmonie en balans is niets minder waar. Kijk maar naar een willekeurig echtpaar: op de vierkante millimeter worden conflicten gezocht om spanning en uitdaging te creëren. Een prachtig voorbeeld hiervan geeft de psycholoog Paul Watzlawick in zijn boek 'Superoplossingen' (ISBN:90-368-0047-1):

Vrouw: Ik ben bang dat er van deze cake niets terechtkomt; het deeg wil niet rijzen.

Man: Misschien niet genoeg bakpoeder. Wat staat er in het recept?

-Dat is weer net iets voor jou.

-Wat is weer net iets voor mij?

-Dat met het bakpoeder.

-Wat met het bakpoeder?

-Je weet precies wat ik bedoel.

-Goeie hemel, waar heb je het eigenlijk over? Jij zegt dat de cake niet wil rijzen. Ik zeg: het enige waaraan het kan liggen, is te weinig bakpoeder. En plotseling heeft het niets met bakpoeder te maken maar met mijn karakter of zo.

-Natuurlijk, bakpoeder is voor jou belangrijker dan ik. Dat het aan de bakpoeder ligt, had ik ook wel kunnen bedenken. Maar jou kan het niks schelen dat ik je met die cake een plezier had willen doen.

-Hoe krijgen jullie vrouwen het voor elkaar om bakpoeder tot graadmeter van de liefde te maken?!

Van de week klaagde een patiënte van mij dat zij zo weinig echte vrienden had. Toen ik vroeg of zij actief het gezelschap van mensen opzocht, antwoordde zij: "Alsjeblieft zeg; het liefst doe ik alles alleen." Wie zonder zorgen leeft, heeft een probleem: niets om je druk over te maken.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!