[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 10-04-2000

Contact zonder contact

Iedereen weet dat je het moet hebben van je contacten. Netwerken heet dat vandaag de dag. En Jacob kan dat als geen ander. Hij verschijnt op recepties, lezingen of verjaardagsborrels. Daar schudt hij zoveel mogelijk mensen de hand. Vlot babbelend geeft hij potentiële klanten zijn visitekaartje: Jacob van der Ploeg, communicatie-expert/consultant, Bonde 9, 3417 BC Naarden, telefoon privé, telefoon zaak, fax privé, fax zaak, mobiele tel., e-mail: Jac.Ploeg@worldonline.nl, en webpagina:www.ploegconsult.nl. Jacob is altijd en overal bereikbaar. Contacten leggen is een kleine moeite; echt contact maken is onmogelijk met hem. Ik weet het, voor een communicatie-expert is dat geen reclame. Maar Jacob verstaat de wonderlijke kunst om anderen te vertellen hoe ze het beste kunnen onderhandelen, leiding te geven met een missie, en conflicten met humor en uitdaging te bezweren. Terwijl hij zelf eenzaam en verloren door het leven dwaalt.

Voor lieden zoals Jacob hebben psychiaters de term 'intimiteits-angst' bedacht. Deze mensen hebben dikwijls een glanzende loopbaan, een wereld aan zakelijke relaties en kunnen praten als Brugman. In hun vroege jeugd zijn ze in hun emotionele ontwikkeling gestoord geraakt door verlating van de ouders of een koele en afstandelijke opvoeding. Echt contact weren zij af omdat ze er geen raad mee weten. Therapie is meestal heilloos omdat het besef van een leven vol gemiste kansen op echt contact te pijnlijk is.

Ik ken Jacob al dertig jaar en voel me met hem verbonden omdat hij mij in tijden van tegenspoed financieel heeft bijgestaan. Omdat ik altijd op hem kon terugvallen heb ik hemel en aarde bewogen om vriendschap met hem te voelen. Ook vandaag zoek ik zijn gezelschap en we drinken samen een kopje thee. Jacob vertelt dat hij moeite heeft om te beslissen wat hij met zijn woning moet doen nu zijn vrouw is overleden. Hij verdrinkt in de spullen, de geërfde miljoenen en zijn onverwachtse vrijheid. Als ik voorstel hem te helpen bij het herinrichten van de woning of het zoeken van een ander huis zegt hij fel doch opgewekt: "Ik heb zo mijn eigen adviseurs; je hoeft je heus geen zorgen te maken; ik zit in een overgangsfase en dat is even wennen; dat moet jij als psycholoog toch kunnen begrijpen."

Zijn woorden maken mij verdrietig. En dat komt omdat het eindelijk tot mij doordringt dat ik Jacob nooit zal kunnen bereiken. Telkens weer stuit ik op zijn muur van betweterigheid, egocentrisme en gespeelde vrolijkheid. Ik weet dat als ik met Jacob in discussie ga, het net zal lijken alsof we contact hebben. In werkelijkheid praat hij alleen om de aandacht op zichzelf te vestigen en niet om van gedachten te wisselen. Mismoedig besluit ik hem in alles gelijk te geven en binnen een kwartier zijn we uitgepraat.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!