[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 03-04-2000

Lieve vrouwen

Zij heeft de zachtste ogen, blozende wangen en een stem die klinkt als een harp. Zij heeft handen die bij aanraking elke man zouden doen smelten. Haar naam is Irma en elke keer als ik haar ontmoet in het verpleegtehuis waar mijn moeder verblijft, denk ik: 'dat is een parel aan het vrouwelijk geslacht'. Lieve vrouwen: ze bestaan nog wel, maar behoren inmiddels tot een zeldzaam ras. Zeg tegen een vrouw dat zij lief is en je krijgt een klap. Lief-zijn is uit de mode. Daarom krijg ik steeds vaker jonge meiden op mijn spreekuur die in de war en overspannen zijn omdat zij niet kunnen voldoen aan het beeld van de pittige carrièrevrouw.

In de jaren zeventig was het boek van Jan Schouten 'Ik ben er ook nog' een wereldhit. Ook de bestseller 'Als ik nee zeg, voel ik me schuldig' van Dr. Manuel J. Smith kreeg destijds en vooral in vrouwenbladen veel aandacht. Sindsdien is 'assertiviteit' een huis-tuin-en-keuken-woord geworden. In feministische kringen was het in zwang om aan ego-versterkende groepsessies mee te doen. Vrouwen waren te onderdanig aan de man en moesten leren om van zich af te bijten. De relatie tussen man en vrouw moest gelijkwaardiger worden en dat was geen slecht idee.

Maar, in de praktijk hebben vrouwen het woord 'gelijkwaardig' verward met 'gelijk'. Nu zitten we met een overschot aan manwijven die de maatschappelijke ladder met stoere schreden beklimmen en zich verbaasd afvragen hoe het kan dat ze mannen afschrikken. Wie zijn regio-manager, die geen baas mag heten, 'de waarheid' durft te zeggen heeft de gouden 'assertiviteitsplak' verdiend. Daarmee is assertief-zijn synoniem geworden met agressief correct.

Maar is het afwijzen van je medemens, altijd voor je mening uitkomen en anderen de les lezen de essentie van assertiviteit? Integendeel. De Engelse uitdrukking 'to assert yourself' betekent: je ware zelf laten zien. De assertiviteitsgolf heeft grote groepen mensen geholpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Maar het heeft ook een groot probleem gecreëerd. Mensen die zich onderscheiden door een zachtaardig karakter, houden van nette omgangsvormen of neigen naar dienstbaarheid denken tegenwoordig dat ze geestelijk gehandicapt zijn. En daar hebben vooral vrouwen last van omdat zij zich schamen voor hun eigen vrouwelijkheid.

Elke zondag praat ik met Irma. Dit keer vertelt zij over meneer Boonstra die 's morgens in drift ontvlamd was omdat hij geen bezoek zou krijgen. Toen ik haar vroeg hoe zij hem gekalmeerd had, zei ze: "Ik gaf hem een knipoog, nam hem bij de arm en stelde voor om met mij een wandeling te maken." Ook lief-zijn kan assertief-zijn.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!