[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 21-02-2000

Mea culpa

Sorry zeggen is tegenwoordig populair. Wellicht heeft de Paus iets opgestoken van de Nederlandse politici, want binnenkort gaat hij een allesomvattende 'mea culpa' (mijn schuld) uitspreken. Al eeuwen spreken de christenen over joden als Jezus-moordenaars en zijn in naam van de katholieke kerk andersgelovigen vervolgd door onder andere de inquisitie. Ook het verzet tegen de nazi's stelde weinig voor. Voor deze wanprestaties gaat de Vaticaanse leider straks op zijn knieën vergiffenis vragen.

De grote vraag is: wie heeft daar wat aan? Bij sommigen werkt het sorry-zeggen op de lachspieren. Laatst nog zag ik op tv de openbare boetedoening van een Japanse bankdirecteur. En ik moet zeggen dat de tranen die hij plengde een komisch effect hadden. Bij vele anderen wekt het sorry-zeggen wrevel: 'wat koop ik ervoor als een dronken automobilist zijn excuses komt aanbieden; daar heb ik mijn doodgereden broer toch niet mee terug?'

Het ruiterlijk erkennen van je fouten lijkt de perfecte manier om een straf (kwijtraken van je functie bijv.) te ontlopen. Het heeft dezelfde schijnheilige smaak als de katholieke biecht: op zondag tegen de pastoor zeggen dat je zondig bent, omdat je met de vrouw van je beste vriend vreemdgaat en er vervolgens gewoon mee doorgaan.

Psychologisch gezien is er een belangrijk verschil tussen 'spijtbetuiging' en 'bekentenis van schuld'. Het zeggen van 'het spijt me' is een uiting van berouw en het ontwaken van het besef te kort geschoten te zijn. Maar wie toegeeft te kort geschoten te zijn, hoeft niet te bedoelen dat hij schuld bekent. Vandaar dat de kreet 'het spijt me dat het zo gelopen is' bij de 'slachtoffers' zo weinig goedmaakt. Er wordt immers geen enkele verantwoordelijkheid opgeëist.

Na pas een jaar ontdekt Frieda (die zich altijd de mindere heeft gevoeld) dat haar man Frits 35.000 gulden van hun gezamenlijke rekening heeft vergokt op de beurs. Eerst komt hij met "sorry, dat ik je er niet in gekend heb, maar ik wilde je met een leuke winst verrassen." Maar als ook nog blijkt dat hij geld van de spaarrekeningen van de kinderen heeft gebruikt om krasloten te kopen, trekt Frits het boetekleed aan: "Ik hoop dat je me ooit kunt vergeven dat ik je zo belazerd hebt." Deze gebeurtenis brengt een totale ommekeer in hun verhouding. Frits is zijn dominantie kwijt en Frieda is nu degene die de scepter zwaait. Het direct bekennen van schuld is daarom zo moeilijk omdat het automatisch inhoudt dat je aan kracht inboet. Door de knieën gaan is het inleveren van macht en daar houden mensen niet van. Vandaar dat het 'mea culpa' van de Paus als mosterd na de maaltijd zal smaken. Hij hoeft er niets voor in te leveren.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!