[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 14-02-2000

Liefde is gevaarlijk

Liefde is als stuk zeep in een warm bad: als je het probeert te pakken glipt het tussen je vingers door. Zo is het kennelijk ook bedoeld: aantrekkelijk, maar ongrijpbaar. Verbaal begaafden zullen op de vraag 'wat is liefde' komen met kreten als: vertrouwen, betrokkenheid, steun, band, vriendschap, verwondering, intimiteit en respect. Hoe mooi deze liefdeskwaliteiten ook klinken, ze hebben alle acht aanmerkelijke bezwaren. Ze zijn zelfs gevaarlijk.

Vertrouwen maakt blind voor de werkelijke bedoelingen van uw partner. De meeste mensen denken: 'ach, het zal zo'n vaart niet lopen.' Dan ook niet zeuren als het 'nog inwerken van de nieuwe secretaresse' uitmondt in een slippertje. Het risico van betrokkenheid is dat u zich te veel aanpast. Het begint met iets kleins als op dezelfde tijd naar bed gaan en het eindigt met emigreren naar Canada. Mocht u heimwee krijgen naar Nederland dan heb ik u gewaarschuwd. Het gevaar van steun is afhankelijkheid. Wie het gemak heeft van huiselijke gezelligheid en een luisterend oor, doet geen moeite meer om buitenshuis zijn sociale contacten te ontwikkelen. Mensen neigen ertoe emotionele krukken te worden omdat ze zich geen leven kunnen voorstellen zonder hun partner. Het risico van een 'band' is geestelijke en lichamelijke mishandeling. Mensen denken zich van alles te kunnen veroorloven in naam van de liefde. Sterke banden leiden tot loyaliteit en die is vrijwel onmogelijk te verbreken. Dat is ook de reden waarom misbruikte vrouwen als ook geterroriseerde mannen angst hebben spelbreker te zijn.

Het gevaar van vriendschap is seksuele impotentie. Vertrouwdheid is niet spannend genoeg. De tragiek is van de gezichten af te lezen als partners besluiten uit elkaar te gaan omdat zij te lang als 'broer en zus' samenleven.

Het gevaar van intimiteit is irritatie. Samen dansen is leuk, maar je partner hoeft maar één misstap te maken of slechte adem te hebben en het dansen wordt op slag weerzinwekkend. Mensen zeggen wel dat ze elkaar willen begrijpen maar het menselijk karakter spreekt dit tegen. Mensen willen niet begrijpen, ze willen begrepen worden. En die twee activiteiten laten zich moeilijk verenigen.

Het risico van verwondering is teleurstelling. Tussen liefdespartners is er een aantrekkingskracht op persoonlijke eigenschappen die later uitgroeit tot de grootste bron van ergernis. De man met een geweldig gevoel voor humor blijkt in wezen een oppervlakkig type te zijn. En die slimme, ambitieuze vrouw is gewoon een betweetster. Het gevaar van respect is gemakzucht. Iemand in zijn waarde laten, ontslaat je van de plicht te zeggen wat je denkt. Dit verschijnsel is beter bekend als de mantel der liefde. Conflicten en problemen zijn zo vermoeiend en ingewikkeld dat mensen er liever met een boog omheen lopen.

Ik lach het hardst om mensen die zeggen: "Ik hou mijn kritiek maar voor me, want zij is zo kwetsbaar." De waarheid is meestal andersom. Wie bang is voor de kwetsbaarheid van een ander is zelf het meest kwetsbaar. Hij laat zich niet kennen, uit angst gekend te worden. Slimme liefde is als veilig vrijen: wie zich bewust is van de gevaren en zich indekt kan toch plezier hebben. Fijne Valentijnsdag.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!