[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 07-02-2000

De beste stuurlui

Om niemand te kort te doen heeft onze minister-president zijn spijtbetuiging aan de joodse gemeenschap met de grootste omzichtigheid geformuleerd. Ik prijs hem om zijn tact en wijsheid. Achteraf beweren hoe het beter had gekund, is altijd gemakkelijk. Enerzijds geeft Wim Kok toe dat de opvang van de oorlogsslachtoffers in 1945 kil en bureaucratisch is verlopen. Anderzijds benadrukt hij terecht het feit dat veel Nederlanders wel wat beters te doen hadden dan zich bekommeren om de materiële en psychische schade van de joden: "...en vergeet ook niet de homoseksuelen, zigeuners, de mensen in de Jappenkampen en ieder ander die in Duitsland te werk is gesteld; ik was zelf een jongetje van 7 jaar oud, maar ik weet nog als de dag van gisteren hoe blij iedereen was om gewoon weer aan het werk te gaan; mensen hadden genoeg aan hun eigen ellende."

Mijn vader heeft zijn hele familie verloren in de oorlog. Mijn grootouders zijn verraden en opgepakt toen zij met hun jongste kind Robbie naar Zwitserland probeerden te vluchten. Dat geeft mij enig recht om kwaad te spreken over iedereen die met de Duitsers samengezworen heeft. Toch heb ik nooit begrepen waarom mijn grootouders van moeders zijde (zij zijn wel op tijd naar Amerika uitgeweken) hun huisvriend, de bekende illustrator Jo Spier, na de oorlog met de nek hebben aangekeken. Hij had proganda-posters voor de Duitsers getekend waarop de concentratiekampen, zoals die in Theresienstadt, als vakantieparadijzen waren afgebeeld. Ik had hetzelfde gedaan als ik wist dat anders mijn vrouw en kinderen zouden worden vermoord. Ik praat met mijn buurman Leo over onze gezamenlijke kennissen Tim en Machteld die op het punt van scheiding staan. Leo: "Ik snap die vrouw niet; Tim slooft zich uit om een lekkere maaltijd op tafel te zetten en het enige wat Machteld doet is aanmerkingen maken! Wat een kreng is zij! Een betere man kan zij zich niet wensen." Ik protesteer: "Als buitenstaander zie je eenvoudiger wat er mis is in een relatie dan wanneer je er zelf inzit."

Op dit moment wordt de spits van FC Groningen, Tony Alberda, door het publiek uitgefloten, omdat hij de laatste wedstrijden veel kansen op een doelpunt heeft verprutst. De betweter naast mij op de tribune roept: "Op dat niveau moet je als professional gewoon scoren." Hoofdschuddend zeg ik: "Probeer jij maar eens lekker in de wedstrijd te komen als een half stadion je uitlacht." Tegen Tony Alberda en alle andere mensen die worden verguisd, zeg ik: De beste stuurlui staan aan wal of zoals de Franse schrijver Destouches zegt: kritiek is gemakkelijk maar de kunst moeilijk.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!