[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 24-01-2000

Doe maar gewoon

Steek je hoofd in Nederland boven het maaiveld en het wordt eraf gehakt. Alles en iedereen hoort aan elkaar gelijk te zijn. Worden er in een nieuwe wijk alleenstaande villa's gebouwd dan worden zij vermengd met rijtjeshuizen. Niemand heeft huishoudelijk personeel; er is een interieurverzorgster en die hoort zo'n beetje bij de familie. Om deze Hollandse traditie in ere te houden heeft staatssecretaris Vermeend besloten op het bezit van kunst vermogensrendementsbelasting te heffen. Tot verontwaardiging en protest van het handjevol grote kunstverzamelaars. Regelmatig staan zij hun kunstwerken af voor publieke bezichtiging. Door hun particulier en bijzonder initiatief kan heel Nederland meegenieten van al dat moois. Maar in Nederland is het niet de bedoeling dat je wat bijzonders presteert.

Stelt u zich een klas kinderen voor die van de leraar de opdracht krijgt om een werkstuk over 'het dierenrijk' te maken. De helft schrijft wat over uit encyclopedieën. Een aantal doet nog wat extra moeite door kleurenplaatjes bij de tekst te plakken. Frans brengt een bezoek aan de plaatselijke dierentuin en maakt er foto's van. En Pietje steelt de show door een verslag te maken van zijn persoonlijk interview met Midas Dekkers, van wie hij ook nog zijn laatste boek 'de Gnoe' cadeau krijgt. Als alles is nagekeken geeft de leraar de werkstukken terug. Iedereen krijgt hetzelfde cijfer (6-) en op het werkstuk van Pietje staat het volgende commentaar: 'aangezien iedereen naar eigen vermogen heeft gepresteerd is het niet de bedoeling dat jij wordt voorgetrokken; je krijgt geen extra punten en het cadeautje van de heer Dekkers moet je bij mij inleveren.' In Nederland zijn dit soort praktijken aan de orde van de dag. En het nare gevolg is dat Pietje het een volgende keer wel laat om zijn beste beentje voor te zetten.

Ik ben niet tegen het innen van belastingen. Voor een beschaafde samenleving moet ieder zijn deel afstaan. Maar de Nederlandse belastingwetten zijn dikwijls frustrerend voor mensen met originele ideeën. Het gepreek van een eerlijke en rechtvaardige samenleving versluiert het psychologisch effect. Enerzijds moedigt de overheid de bevolking aan zijn eigen boontjes te doppen. Anderzijds worden diezelfde mensen ervoor gestraft als ze dat met succes doen. Het protest van het groepje grote kunstbezitters zal echter gauw verstommen. Want, het is de Nederlander zelf die tevreden is met het principe van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Het gevolg is wel dat mensen met grotere aspiraties regelmatig naar het buitenland vertrekken. Er is volgens mij maar één reden waarom Johan Cruyff nooit bondscoach is geworden. Hij wil graag zijn hoofd behouden.


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!