[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 10-01-2000

Kruistocht tegen doping

De kruistocht tegen doping in de sport is nog maar pas begonnen. In de atletiek en het wielrennen zijn al aardige successen behaald, maar het zou mij niets verbazen als in het geheim ook basketballers groeihormonen en tafeltennissers polsverslappende middelen krijgen toegediend. Er wordt gefluisterd dat binnenkort de grote schaakmeesters ook op verboden middelen zullen worden getest. Vanwaar die onbegrijpelijke aarzeling? Stel je voor dat Gary Kasparov bij een beslissende zet geholpen zou zijn door een cafeïne-tablet? Zo maakt onze landgenoot Jan Timman geen schijn van kans!

Ik zou de lobby voor dopingcontrole willen adviseren eens een kijkje te nemen in de keuken van de darters. Ik heb zo'n vermoeden dat figuren als Raymond van Barneveld ook niet zonder kunnen. Het is toch onmogelijk om uren naar één punt te staren zonder wazig te worden in je hoofd? De hedendaagse profvoetballers vertrouw ik ook voor geen cent. Bij mijn eigen clubje FC Groningen lopen twee wereldverdedigers, Kurt Elshot en Melchior Schoenmaker, zich tweemaal drie kwartier de longen uit het lijf. Dat kunnen ze toch niet alleen op een bord spaghetti? En niemand maakt mij wijs dat je van een grote skischans kunt springen zonder kalmerende middelen. Als mental coach van een skiploeg zou ik natuurlijk eerst proberen om de angsten op natuurlijke wijze te bestrijden. Maar als dat niet helpt, dan mag een kanshebber voor goud van mij bij de ploegarts een tabletje valium halen. Al was het alleen maar om erin te geloven dat hij zich wat rustiger in de diepte kan storten.

Voor professionele sporters gaat winnen boven alles. En als winnen niet kan? Dan in ieder geval in de race blijven. Afhaken is een persoonlijke vernedering. Als een pijnstiller de sporter net over het dode punt heen kan helpen, waarom zou hij dan moeilijk doen als het vervolg van de race op eigen kracht kan worden volbracht.

Als de lobby voor dopingcontrole zijn zin krijgt, dan moet deze worden toegepast op alle beroepsgroepen waar mensen grensverleggend bezig zijn. Een beetje bevlogen chirurg zal, na een werkdag van 12 uur, tijdens een ingrijpende operatie ook niet het bijltje erbij neer willen gooien. Wakker blijven, desnoods met een oppeppend middel. En de journalist die nog anderhalf uur te gaan heeft voor het verstrijken van de deadline? Die kijkt toch ook niet naar het nicotinegehalte in zijn bloed? Of de ijverige psycholoog die vlak voor het weekeinde een telefoontje krijgt van een moeder die bang is dat haar zoon zelfmoord wil plegen? Een extra leven redden is dan belangrijker dan de schade die hij lijdt door de lichaamseigen adrenaline op te pompen.

Er is nog veel werk aan de winkel voor de vlijtige en zuiver levende moraalridders van onze moderne tijd. Al die andere ambitieuze mensen zijn te dom om te weten wat goed voor hen is. En domme mensen moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!