[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 03-01-2000

Luchtspiegeling

Is op 00.01 uur op 1 januari uw computer ontploft? En is een kwartier later een Russische atoombom op Maastricht gevallen? Of bent u van pure millennium-vreugde verliefd geworden op de buurvrouw? Ik durf te wedden dat er op deze maandagmorgen in de wereld en in uw leven weinig veranderd is. De krant ligt op tijd bij u in de bus, alle treinen rijden nog en uw bedgenoot snurkt nog even hard als in de vorige eeuw. Voor het merendeel van de wereldbevolking zal het passeren van de magische 2000-grens niets bijzonders inhouden. En dat kan een heel merkwaardige beleving van leegte geven. Zelfs de meest nuchtere mensen zullen 'the day after' als een anti-climax ervaren. Ik noem dat het 'regenboog-gevoel':iedereen zegt dat er een pot goud aan het einde van de regenboog is, maar als je daar aankomt dan blijkt het een luchtspiegeling.

Als kind dacht ik dat mijn leven pas echt groots zou worden als ik mijn rijbewijs zou halen. Nu waren mijn ouders wel zo vriendelijk om mijn rijlessen te betalen, maar toen ik met het roze papiertje het stadhuis verliet, drong het pas tot mij door dat ik mij geen eigen voertuig kon veroorloven. Wat een domper. Mijn studentenleven was een spannende tijd, maar als ik iedereen mocht geloven dan kon je het ware geluk pas vinden als je was afgestudeerd. Ook die magische grens ben ik gepasseerd. Ik voelde mij niet afgestudeerd, maar alsof mijn leven nog moest beginnen. En toen er twee dagen later nog niets bijzonders was voorgevallen, ben ik met lood in de schoenen op het leuke meisje achter de kassa van het centraal station afgestapt om haar mee uit te vragen. Zij wees mij af en ik stond weer met lege handen. De magische grens van mijn dertigste levensjaar kwam steeds dichterbij en ik was maar wat bang om de huwelijksboot te missen. Met meer geluk dan wijsheid kwam ik Tatjana tegen en toen we eenmaal getrouwd waren, drong het pas echt goed tot mij door dat ik werk moest maken van mijn toekomst. Ik bedacht een nieuw hoogtepunt: kinderen. En ik moet toegeven: met de komst van onze twee zoons was het geluksgevoel groter dat ik ooit had durven dromen.

En toch zocht ik opnieuw naar meer. Ik begon boeken te schrijven en als bekroning op mijn arbeid: een column in de Telegraaf. Ook dat heeft mijn leven meer inhoud gegeven. Maar, hoe langer ik leef des te meer ik besef dat het grootste geluk niet ligt in wat straks komen gaat. Goud vind je niet door het passeren van magische grenzen, maar in het koesteren van wat je al hebt. De rest is een luchtspiegeling.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!