[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Huwelijkse stalker

Wat iedereen al vermoedde is nu wetenschappelijk bevestigd: de stalker is een triest figuur die uit pure frustratie, eenzaamheid en gevoel van mislukking zijn idool geen moment uit het oog verliest.

Even triest is het feit dat er mensen bestaan die hun eigen levensgezel stalken. Zij verafgoden hun partner en volgen hen als een getrainde detective. Vaak zijn deze huwelijksstalkers ziekelijk jaloers en leven in voortdurende onzekerheid of de partner trouw aan hen is.

Het zal niemand verbazen dat deze relaties gedoemd zijn om te mislukken: vroeg of laat is het contact zo verstikkend dat het 'slachtoffer' op de vlucht slaat.

uit De Telegraaf van 20 april 2002

Stalker is vaak verward randfiguur

door René Steenhorst

DEN HAAG - 'Stalkers' die bekende Nederlandse artiesten, schrijvers, acteurs of politici hinderlijk volgen zijn vaak eenzaam, gefrustreerd in de liefde en hebben daardoor dikwijls ernstige psychische problemen.

Tot die conclusie komen wetenschappelijk onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Aan de studie deden 35 BN'ers ('Bekende Nederlanders') op basis van gegarandeerde anonimiteit mee. Zij vulden vragenlijsten in en/of werden mondeling geïnterviewd.

Sommige van hen worden jarenlang op de huid gezeten door figuren die als het ware verslaafd zijn geraakt aan hun 'lijdend voorwerp'. Maar veelal doen zij geen aangifte van stalking bij de politie en stappen al evenmin naar de rechter. Mogelijk uit vrees dat hun dit negatieve publiciteit zou kunnen opleveren.

Tachtig procent van de Nederlandse stalkers blijkt alleen in het leven te staan en geen enkele sociale binding te hebben. Ruim dertig procent van de stalkers is eerder onder psychiatrische behandeling geweest.

"Sommige ondervraagde BN'ers worden dag en nacht gebeld, soms tot 150 keer per etmaal toe. Anderen hebben last van stalkers die constant voor hun huis posten, bij hun voorstellingen op de eerste rij zitten, hun talloze brieven en e-mails sturen of zelfs hun familie en vrienden lastigvallen." Volgens de onderzoekers, M. Malsch, M. Visscher en M. Blaauw, blijkt stalking vaak jarenlang te duren.

Verliefd
Bij acteurs, musici en schrijvers is de stalker verliefd of denkt deze dat de bekende persoon verliefd is op hem of haar. Zoals de nu 36-jarige Gert van der G., die in oktober 2000 door de rechtbank in de Zweedse stad Solna een verbod voor de duur van twee jaar kreeg om nog één voet op Zweeds grondgebied te zetten. Van der G. had eerder in een boulevardblad verklaard dat hij sinds zijn achtste jaar verliefd was op de blonde Abba-zangeres Agnetha Faltskog. Daarom verhuisde hij naar Zweden, kocht een huisje in de buurt van de villa van zijn idool, even buiten Stockholm, en had zelfs enige tijd een relatie met haar. Toen die in 1999 eindigde sloegen bij hem de stoppen door, bestookte hij haar dagelijks met brieven en bedreef volgens de Zweedse rechter pure telefoonterreur.

Ook het Britse popidool ex-Spice Girl Mel C ging vorig jaar enige tijd gebukt onder een Nederlandse stalker: de 36-jarige Utrechter A.A. Een week geleden maakte de rechtbank van Utrecht bekend dat de rechter-commissaris binnenkort in Engeland een ontmoeting zal hebben met 'Sporty Spice'. Daarbij zal zij tegen A., die haar maandenlang het leven zuur maakte, een verklaring ondertekenen. Volgens mr. R. Zilver, de advocaat van de stalker, was zijn cliënt hopeloos verliefd op Mel C en was hij in de ban geraakt van zijn eigen waanideeën. A. moet zich binnenkort melden voor psychiatrische hulp.

Stalkers, zo stellen de onderzoekers, blijken politici lastig te vallen omdat zij kritiek hebben op hun beleid en beslissingen. Politici worden echter weer vaker dan de andere slachtoffers bedreigd. Politici melden dat "praten met de stalker soms effect heeft". Musici, acteurs en schrijvers ervaren het tegenovergestelde.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.