[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Niet horen maar voelen

Een wet die het ouderlijk pakslaag verbiedt, zou niet te controleren zijn.

Bovendien, wie zou dan de aangifte moeten doen? De buren, de familie, omstanders of wellicht het kind zelf? Reken maar dat dan het aantal relationele conflicten astronomisch zou toenemen. Nee, wat mij betreft is een flinke tik op de hand of billen - nooit in het gezicht - geen teken van ouderlijke onmacht. Integendeel, kinderen die niet horen willen moeten soms voelen waar ze met hun gedrag uit de bocht vliegen.

Het stellen van duidelijke, voelbare grenzen is wezenlijk in elke opvoeding zodat het kind zich veilig kan voelen: tot zover en niet verder...

uit De Telegraaf van 20 maart 2002

Kalsbeek staat billenkoek toe

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG - Billenkoek mag van het kabinet. Als het maar gaat om een opvoedkundig pak slaag. Een kind een klap geven om het te corrigeren is nog geen kindermishandeling. Een wettelijk verbod op billenkoek zien de staatssecretarissen Vliegenthart (Welzijn) en Kalsbeek (Justitie) daarom niet zitten.

Volgens Kalsbeek heeft de overheid helemaal niets te maken met een beslissing van ouders om hun kind een "fysieke correctie" of een "fysieke bestraffing" geven. "Bijvoorbeeld als je kind in de supermarkt alle soep uit het rek trekt terwijl je zelf op zoek bent naar de vermicelli", zo beschreef staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) het in haar ogen rechtvaardig gebruik van "twee of drie klappen op de luiers".

De Tweede Kamer denkt echter dat het misschien wel goed is om een wettelijk verbod in te stellen op het slaan van kinderen, ook als het niet direct gaat om mishandeling.

Volgens het PvdA-Kamerlid Arib gaat er een preventieve werking uit van een wettelijk verbod op klappen uitdelen. Dat zou blijken uit onderzoek van andere Europese landen, die een dergelijk verbod wel kennen. Arib is ook tegen een opvoedkundig pak slaag.

Zij denkt dat een verbod op slaan ertoe zou kunnen leiden dat er uiteindelijk minder kinderen worden mishandeld, omdat de drempel hoger wordt gelegd. Nu zijn dat er jaarlijks tussen de 50.000 en 80.000. Tussen de 40 en 50 kinderen overleven de mishandeling niet. "Er is geen wet die fysiek straffen verbiedt. Het kabinet doet dit idee af als symboolwetgeving, maar dat is te kort door de bocht. Je geeft als overheid dan juist aan dat je slaan afkeurt", aldus het PvdA-Kamerlid.

Vliegenthart en Kalsbeek zegden de Tweede Kamer toe te zullen onderzoeken waar de grens ligt tussen wat wel en niet kan als het gaat om fysiek straffen. Een wettelijk verbod gaat de bewindsvrouwen te ver. Kindermishandeling is strafbaar en dat staat ook duidelijk in het wetboek van strafrecht. Er moet dan sprake zijn van letsel. PvdA, D66 en SP vinden echter dat het nader onderzoek nodig is omdat er een schemergebied zit tussen straf en kindermishandeling.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.