[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
All in the game

Omdat er zulke grote (financiële) belangen op het spel staan, wil de topsport een goed, eerlijk verloop van wedstrijden controleren. Zo wordt er door voetbalclubs steeds vaker gepleit voor 'dubbele scheidsrechters', beoordeling tijdens wedstrijden van slow motion videobeelden en nu dan achteraf straffen van overtredingen.

Maar, feit blijft dat dit het spel zelf niet ten goede komt. Want, fouten maken door spelers en scheidsrechters is juist een onlosmakelijk onderdeel van het spel. Op lange termijn heeft een club dan, statistisch gezien, evenveel kans op geluk en pech als het gaat om het resultaat.

Met andere woorden: als het alleen nog maar om de knikkers gaat, wordt het spel niet meer om te spelen; en ook niet meer om aan te zien.

uit De Telegraaf-i van 6 maart 2002

Feyenoord vraagt KNVB om
vervolging Nikos Machlas

AMSTERDAM - Jorien van den Herik heeft de openbare aanklager van de KNVB verzocht om tot vervolging over te gaan van Ajacied Nikos Machlas. Volgens de preses van Feyenoord heeft de Griek met zijn 'schwalbe' voor een incorrecte uitslag van de klassieker gezorgd. Ook scheidsrechter Dick Jol, die vijf minuten voor tijd na een sierduik van Machlas aan Ajax een strafschop schonk, heeft van Van den Herik een e-mail ontvangen. De Scheveninger gaf na het zien van de televisiebeelden trouwens toe dat hij de situatie volledig verkeerd had ingeschat en dat hij een doelschop in plaats van een strafschop had moeten geven.

Van den Herik: "Twee spelers van Ajax maakten 'schwalbes' in het strafschopgebied. Die hadden beiden met geel bestraft moeten worden. Ik vind niet dat de scheidsrechter, maar de spelers met correct gedrag de uitslag moeten bepalen. Als 'schwalbes' duidelijk worden bestraft, ook achteraf, dan is het voetbal daar in hoge mate bij gebaat en wordt tevens de zware druk op de scheidsrechters verlicht."

"De uitslag", vervolgt de voorzitter van Feyenoord, "staat vast. Daar gaat het me verder ook niet om. Ik besef terdege dat een scheidsrechter niet alles kan zien, dus ik blameer Jol niet. Maar het fenomeen openbaar aanklager is niet voor niets door de KNVB in het leven geroepen. Als smerige overtredingen niet door een scheidsrechter worden gezien, kan geel of rood ook in een later stadium worden gegeven."

Feyenoorder Patrick Paauwe staat in de belangstelling van Newcastle United. De 26-jarige middenvelder, die dit seizoen furore maakt als vrije verdediger, werd in de eerste UEFA Cupwedstrijd tegen de Rangers in Glasgow nauwlettend gevolgd door coach Bobby Robson. Om de nek van de international hangt wel een pittig prijskaartje omdat zijn contract doorloopt tot medio 2003.

De in december afgelaste wedstrijd De Graafschap-Feyenoord (vanwege slechte gesteldheid van het veld) is door de KNVB vastgesteld op 28 maart aanstaande.

Claudio, de Braziliaanse huurling van PSV, heeft zich gemeld bij Fortuna Sittard. De spits heeft z'n tewerkstellingsvergunning binnen en kan de komende tien wedstrijden trachten met de Limburgers degradatie te ontlopen. Claudio zal komende weekeinde zijn debuut maken thuis tegen FC Groningen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.