[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Help de dokter

Artsen zijn bang om fouten te maken en enorme schadeclaims aan hun broek te krijgen.

En dat is terecht. Want, iedereen die in de gezondheidszorg werkt draagt de zware verantwoordelijkheid om hun arbeid tot in de perfectie uit te voeren. Je moet er toch niet aan denken dat het verkeerde been wordt geamputeerd omdat de chirurg een baaldag had. In dit artikel wordt voorgesteld om de 'operatieve plek' te laten markeren door de patiënt. Maar, dat is onvoldoende om zeker te weten dat alle procedures kloppen.

Daarom stel ik voor om speciaal opgeleide cameramensen in te huren om alles wat dokters en hun assistenten doen op video op te nemen: prachtig studiemateriaal, real-live-soap en hard bewijs voor in de rechtszaal.

uit De Telegraaf van 21 februari 2002

Patiënt moet zelf operatieplek markeren

AMSTERDAM - Patiënten die in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem een orthopedische operatie moeten ondergaan, moeten met een watervaste markeerstift zelf aangeven waar de chirurg het mes in moet zetten. De orthopedisch chirurgen willen hiermee voorkomen dat ze bijvoorbeeld het verkeerde been amputeren zoals vorige maand in een ziekenhuis in Vlissingen is gebeurd.

Als de chirurg op de operatietafel tot de ontdekking komt dat de plaats van de operatie niet overeenkomt met de gegevens in het medisch dossier, gaat de operatie niet door. Dat is volgens een woordvoerder overigens tot op heden nog niet gebeurd.

De methode van markeren door de patiënt is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten. In Amerika vormt de angst voor enorme schadeclaims de achtergrond. In het Spaarne Ziekenhuis ziet men het als een verbetering van de kwaliteit van zorg.

"In het verleden is het wel eens gebeurd dat er een kijkoperatie is uitgevoerd bij de verkeerde knie. Met deze methode hopen we dat te voorkomen", aldus de ziekenhuiswoordvoerster.

De reacties zijn volgens het ziekenhuis zeer divers: "Sommige patiënten vinden het merkwaardig dat ze zelf de te opereren plaats moeten aangeven. Anderen reageren opgelucht omdat ze dan in ieder geval zeker weten dat de operatie op de goede plek wordt uitgevoerd."

Op dit moment wordt de methode alleen gebruikt door de orthopedisch chirurgen. Als het goed bevalt wordt de veiligheidsmaatregel ook ingevoerd bij andere operaties, zoals bijvoorbeeld borstamputaties.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.