[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Nieuwe liefde

De snelle overstap van gulden naar euro doet mij meteen denken aan de manier waarop oude liefdes voor nieuwe worden ingewisseld.

Het is maar goed dat de gulden geen eigen ziel heeft en niet in staat is om te spreken, anders zou onze oude munt gezegd hebben: "Ik voel me zonder enig gevoel als grof vuil aan de kant gezegd." De nuchtere realiteit laat zien dat mensen zich goed kunnen hechten, maar als er een 'betere' vervanging is het onthechtingsproces zo gepiept is. Mensen treuren langer als er geen vervanging is en denken ten onrechte dat zij hun verloren liefde op pijnlijke wijze moeten verwerken. Het enige wat echt helpt is zo snel mogelijk weer nieuwe liefde vinden.

Zo bekeken heeft de Nederlandse Bank ons veel verdriet over de verloren gulden gespaard door de Euro meteen onder onze neus te wrijven.

uit De Telegraaf van 26 januari 2002

Dit weekend voorgoed
afscheid van de gulden

door Mirjam Brinks

AMSTERDAM - Dit weekend is het dan echt zover. De gulden wordt uitgezwaaid en behoort daarmee definitief tot het verleden. Vanaf maandag kan er in ons land alleen nog maar met euro's betaald worden. Hiermee nemen wij als eerste euroland afscheid van de nationale munt.

Maar hebben we eigenlijk niet al veel eerder de gulden vaarwel gezegd? Uit cijfers blijkt immers dat het merendeel van de landgenoten heel snel is overgestapt op de nieuwe munt. Na vijf dagen betaalde maar liefst 90 procent van de Nederlanders al met de euro. De Nederlandsche Bank ging er in haar berekeningen vanuit dat dit percentage pas na twee weken gehaald zou worden. Inmiddels gebeurt 97 procent van de betalingen in ons land met de nieuwe Europese munt.

Emmers met guldens onder de kassa, Russische rijen in winkels en het gehele pinverkeer plat, zijn dan ook doemscenario's die niet zijn uitgekomen. "Toch wel", zeggen Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in koor. "Gevaarlijke situaties met overtollige guldens en lange rijen bij de kassa zijn er echt wel geweest", meent Henk Kok, directeur van de RND. "Maar, inderdaad chaos met pinbetalingen is er niet geweest", zo moet hij toegeven.

Wisselgeld
Al ver voor de omwisseling is er bij Interpay, de organisatie die verantwoordelijk is voor het betalingsverkeer, op aangedrongen de capaciteit te verdubbelen. "En dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen", reageert Miranda Boer van het CBL. "Zonder deze extra capaciteit was het pinverkeer echt een chaos geworden."

Grootste probleem bij de hele omschakeling was het wisselgeld. Klanten betaalden massaal met grote coupures waardoor de winkeliers snel door hun kleine geld heen waren. In enkele gevallen is zelfs geheel tegen de afspraak in Nederlands geld teruggegeven.

Op dit moment zijn er in ons land nog zo'n 1,5 miljard oude muntstukken in omloop en 98 miljoen stuks guldenbiljetten. "We gaan er niet vanuit dat iedereen dit laatste weekend ineens met guldens gaat betalen. Tot april kunnen Nederlanders immers nog gratis bij de bank terecht om hun oude geld te wisselen", zegt de directeur van de RND. Ondanks de grote tevredenheid over de omschakeling is iedereen blij dat er nu een einde komt aan de duale fase. Kok: "Het scheelt toch een hoop gereken. Vanaf nu gaat er echt in euro's gedacht worden."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.