[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Schrijf een brief

We leven in het tijdperk van de informatiestromen en het is boeiend om te zien hoe elke vorm van communicatie zijn eigen karakter ontwikkelt.

Zo is er tussen bellen met het vast telefoonnet en mobiel bellen al een opvallend verschil; in het eerste geval gaan mensen er echt voor zitten terwijl mobiele bellers contact zoeken voor snelle afspraken of domweg om even contact gemaakt te hebben. Faxen raakt weer wat in onbruik terwijl e-mailtjes versturen een enorme vlucht neemt omdat het zich prima leent voor snel en informeel contact. Een telegram versturen kan in Nederland al niet meer terwijl gewoon een brief versturen gelukkig nog wel door veel mensen wordt gepraktiseerd.

En dat is logisch, want de brief is bij uitstek geschikt om persoonlijke zaken zwart op wit te zetten en het effect is imponerender en blijvender van aard bij de ontvanger dan menig ander medium. Wie dus zijn hart wil luchten: schrijf een brief.

uit De Telegraaf van 23 januari 2002

Hightech brievenbus

AMSTERDAM - Hij mag dan qua ontwerp niet echt spectaculair zijn, de felrode nieuwe brievenbus van PTT Post blijkt toch met zijn tijd mee te kunnen.

De felrode bus lijkt sprekend op zijn voorganger, maar is voorzien van allerlei technische snufjes. Foto: Oscar Flos.
Of het ook 40 jaar zal zijn, zoals bij de oude bus, is de vraag. Maar hij is in ieder geval al voorbereid op allerlei technische ontwikkelingen. Zo kunnen er zonnepanelen op worden gemonteerd voor de stroomvoorziening, voor het geval de bus in de toekomst wordt voorzien van een zendertje dat aan een centraal punt doorgeeft dat de bus dreigt vol te raken.

Piet Kleine onthult op de kunstbaan op de Haagse Hofvijver het eerste exemplaar van de nieuwe brievenbus. FOTO: Wim Hofland
Het ontwerp van NPK Industrial Design uit Leiden lijkt erg veel op zijn voorganger, alleen is zijn vorm wat ronder en oogt hij wat hipper. Ook is hij de helft groter dan het oude exemplaar en is hij beter beveiligd tegen het 'hengelen', de diefstal van de post.

Nieuw is wel een klein elektronisch schermpje tussen die gleuven, waarop digitaal wordt aangegeven wanneer de volgende buslichting plaatsvindt. Men kan dus voortaan zien of dat nog op dezelfde dag is. Op de oude bussen staat alleen vermeld wanneer de laatste lichting was.

In 2007 moeten alle 20.000 nieuwe brievenbussen zijn geplaatst. De eerste bussen komen in de regio's Den Haag en Utrecht.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.