[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Roep om aandacht

Het lijkt extreem: een verkrachting verzinnen om aandacht te krijgen. En extreem is het ook.

Toch komt het vaak voor dat mensen liegen als middel om in het middelpunt van de belangstelling te komen; of juist om de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat. Om die reden ben ik tegenover mijn eigen (nieuwe) patiënten gezond wantrouwig. In het vakjargon zeggen psychologen 'the presenting problem is rarely the real problem', oftewel: het gepresenteerde probleem is zelden het werkelijke probleem.

En in veel gevallen is er niet eens een echt probleem behalve dat de klant zich sociaal verstoten en afgewezen voelt. Zo had ik laatst een man op het spreekuur die zo keurig de klachten van 'burn-out' wist op te noemen dat het leek alsof hij het uit zijn hoofd had geleerd. En zo was het ook. De naakte waarheid was dat hij niemand had om mee te praten.

uit De Telegraaf van 16 januari 2002

Enschedese vrouw verzon verkrachting

ENSCHEDE - Een 21-jarige vrouw uit Enschede heeft, gekweld door gewetensnood, zichzelf bij de politie aangegeven nadat ze een half jaar geleden een valse aangifte had gedaan van een verkrachting, waarmee ze de politie Twente handenvol werk heeft bezorgd.

De vrouw was in de zomer van vorig jaar naar de politie gestapt met het verhaal dat ze bij het station door twee mannen in een zwarte auto was gesleurd, waarna ze elders in de stad door beiden was verkracht. Na het zedenmisdrijf zou ze bruutweg uit het voertuig zijn gesmeten, waarna ze ontredderd naar huis zou zijn gegaan om van daaruit de politie te bellen.

De Enschedese werd een half jaar later nog steeds achtervolgd door wroeging, waarop ze andermaal naar de politie stapte en ditmaal opbiechtte het hele verhaal uit de duim te hebben gezogen. De vrouw, die verklaarde ontzettend veel spijt te hebben, zei dat ze grote persoonlijke problemen heeft. Ze had de verkrachting verzonnen als een roep om aandacht. Het 'slachtoffer' heeft na haar spijtbetuiging laten weten professionele hulp voor haar problemen te gaan zoeken. Niettemin is na overleg met de officier van justitie proces-verbaal tegen de Enschedese opgemaakt.

De politie Twente had de zaak groots aangepakt. Zo was er een speciaal politieteam. De zaak kwam aan bod in het tv-programma Opsporing Verzocht, waarbij een compositietekening van de vermeende verkrachters werden getoond. Daarop kwamen 8 tips binnen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.