[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Dwangmatig groeien

Onze westerse samenleving is geobsedeerd met het hele idee van groei. Zo sterk zelfs dat een daling van de groei (er is wel groei, maar minder dan voorheen) als negatief wordt beschouwd.

Ik vraag me dan ook elke keer weer af, als ik dit soort berichten lees, waar we in hemelsnaam naar toe moeten groeien. De angst om niet te groeien is zelfs in Amerika zo groot dat president Bush, na de aanslagen van 11 september tegen de bevolking heeft gezegd: "Als u van uw land houdt, dan moet u op stap om te kopen."

Dat is de trieste kant van een maatschappij die zich alleen maar overeind kan houden door geld uit te geven. Het wordt weer tijd om iets anders aan elkaar te geven dan het materiele. Daar is de groei al lange tijd behoorlijk uit.

uit De Telegraaf van 7 januari 2002

Rek uit groei eko-landbouw

AMSTERDAM - De groei van de biologische landbouw is vorig jaar verder afgenomen. De eko-landbouw groeide 8%, tegen 14 en 25% in de voorgaande jaren. Dat heeft Biologica, het platform voor biologische landbouw en handel, bekendgemaakt.

Er kwamen in totaal 166 eko-boeren bij, maar er zijn er ook 46 gestopt. Biologica wijt de tegenvallende groei aan onduidelijke regels en de algemene teruggang van de landbouw.

Omdat weinig boeren en tuinders omschakelen naar de biologische werkwijze, blijft veel subsidie hiervoor ongebruikt. Naar verwachting resteert zo'n â‚11 miljoen van de omschakelsubsidie over 2001.

Biologica stelt dat de verkoop van biologische producten in supermarkten vorig jaar licht is gestegen, naar ruim 1% van het totaal. De organisatie verwacht een verdere toename, dankzij acties voor varkensvlees en melk uit de biologische landbouw.

Uit onderzoek van de organisatie onder 1280 eko-consumenten blijkt dat mensen biologische producten kopen vooral om milieu- (51%) en gezondheidsredenen (49%) of voor de smaak (41%). Diervriendelijkheid is minder belangrijk.

Verder zijn bovengemiddeld veel kopers lid van Natuurmonumenten, Greenpeace of Milieudefensie.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.