[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Psycheurologie

Wat het sociaal-economisch effect op korte en lange termijn van de euro zal zijn, kan niemand voorspellen. Vast staat wel dat er aanvankelijk een aantal psychologische effecten zullen optreden.

Wie schulden heeft zal het bedrag voor meer dan de helft zien slinken, wellicht wat overmoedig worden, en daardoor gemakkelijker weer geld uitgeven dat hij niet heeft. De prijzen van alle goederen zullen op 1 januari ook 'goedkoper' lijken waardoor de verleiding groter is om aankopen te doen. De consument moet goed uitkijken naar de nieuwe prijzen omdat het voor winkeliers heel aantrekkelijk is om de oude gulden-getallen, na omrekening naar de euro, naar boven af te ronden.

Veel mensen zullen het als vervelend ervaren dat hun spaargeld ook 'visueel' met meer dan de helft slinkt. Een flink aantal miljonairs zullen daardoor hun status verliezen en door gebrek aan zelfvertrouwen naar de therapeut rennen. En dat is weer gunstig voor mij. Prettige jaarwisseling!

uit De Telegraaf van 29 december 2001

Kwart Nederlanders pint al op 1 januari

Van onze verslaggevers

DEN HAAG - Bijna een kwart van alle Nederlanders gaat direct op 1 januari euro's pinnen. De meesten wachten liever even voordat zij hun nieuwe bankbiljetten gaan halen, zo blijkt uit een onderzoek van het Euroforum. "Het spreidt zich goed", zei forumvoorzitter C. van Dijkhuizen gisteren. "De bankautomaten kunnen het makkelijk aan." Volgens hem zal het geen problemen opleveren als meer mensen dan nu wordt verwacht op 1 januari geld gaan halen.

Minister Zalm (Financiën) heeft de euro-pinprimeur. Hij haalt aanstaande dinsdag even na middernacht z'n eerste euro's uit een flappentap in Maastricht. De meeste automaten zijn 's nachts dicht, waarna op nieuwjaarsdag om 12.00 uur ruim 6000 automaten euro's zullen spugen.

Inmiddels is 90% van de Nederlanders al in het bezit van de nieuwe munt. Uit berekeningen blijkt dat 13,3 miljoen landgenoten de gratis eurokit heeft opgehaald. Het ministerie van Financiën verwacht dat 96% van alle setjes maandag op oudejaarsdag zijn afgehaald. De helft van alle Nederlandse huishoudens is nu in het bezit van een consumentenpakket. Daarnaast zijn inmiddels 8 miljoen van de zakjes die voor 25 gulden te koop zijn, verkocht.

Het kopen van een pakje sigaretten uit een automaat levert in een enkel geval ook euro's op. Zo geeft de sigarettenautomaat van hotel-restaurant 't Voorhuys in Emmeloord het nog niet wettige betaalmiddel als wisselgeld.

Klanten van de Rabobank werden gisteren door eurostress overvallen. Consumenten die de Rabofoon belden of gebruik van telebankieren maken, zagen tot hun grote schrik dat het dubbele bedrag was afgeschreven. Door een computerfout bij de bank werd in 300.000 gevallen voor alle periodieke overschrijvingen een euroteken in plaats van een guldenteken geplaatst. Een Rabo-woordvoerster garandeerde dat de fout voor zes uur gistermiddag zou zijn hersteld. "Als het bij dit soort incidenten blijft, zijn wij allang tevreden", voegde zij er laconiek aan toe.


De 600.000 bewoners van het Franse eilandje La Réunion zijn de eersten die op 1 januari met de euro kunnen betalen. Dit omdat het op dit eiland in de Indische Oceaan drie uur eerder middernacht is dan in andere eurolanden. Daarna is het de beurt aan de Grieken en de Finnen.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.