[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Evaluaties van relaties

Het valt steeds meer op vaak 'wetenschappe- lijke' onderzoeken naar relaties de voorpagina van het nieuws halen. Krantenmakers weten dat dit meestal lekker smullen is voor de lezers; die kunnen, immers, anoniem hun relatie evalueren door de gepubliceerde resultaten tegen het licht te houden van eigen ervaringen.

Als ik deze uitkomsten afzet tegen mijn eigen ervaringen in de psychologische praktijk (eigen huwelijk en mijn patiënten), dan herken ik alleen het gegeven dat mannen sneller tevreden zijn dan vrouwen. Weinig praten hoeft helemaal geen slecht teken te zijn dat de relatie als slecht ervaren wordt. Integendeel, hoe meer partners elkaar vrij laten des te beter het gaat.

Sterker nog, het grootste kwaad van ontsporende relaties is dat echtelieden zich teveel met elkaar bemoeien en bovenop elkaar zitten om de ander te veranderen. Voorts is een gebrek aan normale waardering (complimenten) een groot euvel. Te vaak worden de inspanningen van de partner als te vanzelfsprekend gezien. Uiteindelijk worden de meeste relaties ontbonden omdat één van beiden zich te weinig gerespecteerd voelt.

uit De Telegraaf-i van 18 december 2001

Slechte communicatie valkuil relaties

AMSTERDAM - Gebrek aan tijd voor elkaar en te weinig praten zijn de belangrijkste bronnen van irritatie in de relatie, blijkt uit een onderzoek naar relaties dat uitgeverij Reader's Digest liet uitvoeren door NFO Trendbox.

Zestig procent van de ondervraagde vrouwen zegt degene te zijn die de problemen in de relatiesfeer bespreekbaar maakt. In Nederland worden zes op de tien relaties door een van beide partners als optimaal ervaren. Opvallend is dat mannen over het algemeen eerder tevreden zijn met hun relatie dan de vrouwelijke partner.

Vrouwen hechten de meeste waarde aan samen praten en aan het invoelend vermogen van de partner, terwijl mannen eerlijkheid de belangrijkste aanvullende factor vinden. Zowel mannen als vrouwen hebben regelmatig het gevoel dat gesprekken over tekort aan warmte en genegenheid door hun partner uit de weg worden gegaan. Psychologe P. Dijkstra: "Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat jongeren en jonge mannen beter in staat zijn om emoties te tonen en te bespreken dan eerdere generaties." Een verklaring hiervoor is dat mannen en vrouwen tegenwoordig meer taken delen en naar elkaar toe groeien als het gaat om normen, waarden, gevoel en gedrag.

In twee op de drie relaties ergeren de partners zich aan de gewoonten van de ander. De grootste bronnen van ergernis zijn slordigheid en het niet meehelpen in de huishouding. In de helft van de relaties van de ondervraagden wordt regelmatig gediscussieerd. Een op de zeven relaties resulteren ruzies in fysiek geweld.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.