[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Sinterklaas de baas

Al jaren probeert de kerstman als voorganger van de moderne commercie sinterklaas te verdringen van zijn troon. En dat zint me totaal niet. De kerstman staat voor 'duur', ' gemak' en 'protserig', terwijl sinterklaas nog waarden propageert als 'surprise', 'gezelligheid' en 'samenzijn'.

Sint-Nicolaas verdient een verjaardagsfeest dat op uitbundge wijze wordt gevierd en komt niet in Nederland om op luchtige wijze te worden weggewuifd. Ik roep daarom iedere Nederlander op om driftig in de pen te klimmen en Hem te helpen mooie, bijtende gedichten te schrijven, originele surprises te maken en bescheiden cadeaus te kopen waar over nagedacht is. Van alle Heiligen is Sint-Nicolaas nog de enige Heiligman die we in het zonnetje zetten.

Laat dat zonnetje helder schijnen door samen met uw kinderen de sinterklaas-liedjes uit het hoofd te leren. Vergeet de schoen niet te zetten en daarin wat achter te laten voor de schimmel. Dan hoeven de zwarte Pieten uw keuken ook niet overhoop te halen op zoek naar suikerklontjes. En pas op voor de nep-sinterklazen: dat zijn ordinaire zakkenrollers.

uit De Telegraaf van 17 november 2001

Sinterklaas en pieten zijn er klaar voor


Foto: Martin Mooij

Voor sinterklaas en al zijn hulpsinten hangen de tabberds klaar in de Sint-Nicolaas-centrale in Den Helder. Zaterdag is de goed heiligman met al zijn pieten in Maastricht aangekomen. Voor Sint-Nicolaas en zijn gevolg breken drukke dagen aan. Via het Helderse uitzendbureau kan de goede sint hulp krijgen. Zo zijn maar liefst 21 sinterklazen in vaste dienst bij de centrale.

Gelukkig helpt iedereen een handje. Zo blijkt Nederland al zelf massaal aan het bakken te zijn. Een kleine drie weken voor 5 december namelijk vliegen de ingrediënten voor gevulde speculaas en boterletters volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel de supermarkt uit.

Sinterklaas neemt dit jaar voor kinderen met namen, die beginnen met een Q, U, X, Y of Z, dit jaar een speciale surprise mee. Zo zijn dit jaar voor het eerst alle letters van het alfabet verkrijgbaar. Voorheen moesten Yvonne, Yasmine, Youssef en Zoë vaak genoegen nemen met een andere letter.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.