[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Jeugd biedt toekomst

Cabaret is een kunstvorm die vooral in Nederland welig tiert. En dat is niet verkeerd. Want, goed cabaret is niet alleen 'grappen', 'typetjes', 'conferences' en 'liedjes', maar profileert zich vooral door de combinatie van lach en ontroering. Het is dan ook hartverwarmend om te zien dat zoveel jonge mensen deze kunstvorm willen leren beheersen.

Ik had het genoegen om persoonlijk aanwezig te zijn op het Groninger Studenten Cabaret festival en de talenten waren volop aanwezig. Vooral Renée Bavel is een vrouw waar we zeker nog meer van gaan horen. Zij had een wervelnde one-woman-show waarin het thema 'op zoek naar mijn identiteit' met muziek en bijtend grappige karakterschetsen werd vertolkt. Vooral haar 'ontgroenings-act' verraadde nu al een hoge mate van professionele kwaliteit.

De jeugd van tegenwoordig mag dan niet meer, zoals in de zevetiger jaren, de straat op gaan om hun stem te laten horen, hun passie is er zeker niet minder om. En dat inspireert voor de toekomst.

van het ANP van 10 november 2001

Delfts Blok wint Studenten
Cabaret Festival

GRONINGEN (ANP) - De formatie Delfts Blok heeft vrijdagavond de vijftiende editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival gewonnen. De vakjury prees de groep, die bestaat uit twaalf Delftse studenten, als ,,overrompelend''.

De formatie brengt iets op het podium ,,dat het Nederlandse cabaret nog nooit heeft gezien'', aldus het juryrapport. Het programma van de mannen werd door de jury getypeerd als ,,oud Grieks toneel in een modern jasje''. Een speciale vermelding kreeg de parodie op de quiz ,,Per Seconde Wijzer'', een ,,absoluut juweeltje''.

De publieks- en de persoonlijkheidsprijs gingen naar Renee van Bavel uit Den Bosch. De twintigjarige student van de Koningsbosch Theateracademie imponeerde jury en publiek met haar ,,interessante en veelbelovende theaterpersoonlijkheid''. De derde finalist, de Amsterdamse groep Schering & Inslag, viel met haar programma ,,Warm Vlees'' net buiten de prijzen.

Eerdere winnaars
Het Groningse festival behoort met het Leids, het Amsterdams en het Rotterdams Camaretten tot de vier grootste kleinkunstfestivals van Nederland. Onder de winnaars van eerdere edities zijn namen als Theo Maassen, Crème Fraiche, Ajuinen en Look, Ernst van der Pasch, Arthur Umbgrove en Jochem Myjer.

Het Groningse festival profileert zich door het studentikoze karakter. Het bestuur wordt gevormd door studenten die het festival onbetaald organiseren. Ook de kandidaten moeten binnen het predikaat student vallen: in tegenstelling tot de andere festivals mogen slechts leerlingen van het voortgezet wetenschappelijk- of hoger onderwijs zich inschrijven voor deelname. De populariteit van het festival is enorm: de 2500 kaarten waren dit jaar in een uur uitverkocht.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.