[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Hebzucht is gezond

'Greed is good' zeggen de Engelsen oftewel: hebzucht is gezond. En in zekere zin is dat ook zo. Wie veel wil hebben, zal immers zijn best doen om zijn doelen te bereiken. En net als de Amerikanen, schamen we ons er niet meer voor om toe te geven dat het GROTE DOEL natuurlijk VEEL GELD is.

Vroeger was onafhankelijke rijkdom alleen maar weggelegd voor 'the happy few', zoals het Oranje-huis of Freddy Heineken. Tegenwoordig probeert ook de gewone man in grote getallen te denken. Uit onderzoek blijkt, bijvoorbeeld, dat steeds meer Nederlanders eigen bedrijven beginnen als middel om de pot met goud aan het einde van de regenboog te bereiken.

Helaas is de dagelijkse praktijk een harde leerschool omdat je alleen met heel veel geld nog meer geld kunt genereren. Vandaar ook dat in onze maatschappij tegelijkertijd steeds meer mensen het schip ingaan: gegokt en verloren met als triest resultaat dat schuldsaneringen en faillissementen aan de orde van de dag zijn. Vergeet daarom niet hoe belangrijk het is om een instrument te leren bespelen : voor het geval dat je op straat belandt en je pet moet ophouden.

uit De Telegraaf van donderdag 8 november 2001

C&A-familie rijkste van Nederland

Van onze economische redactie

AMSTERDAM - De familie Brenninkmeijer, eigenares van C&A, is met een geschat vermogen van 17 miljard gulden veruit de rijkste van Nederland. Ver daarachter volgt biermagnaat Freddy Heineken op de tweede plaats met een vermogen van 9,5 miljard gulden. De derde plaats wordt met 6 miljard gulden bezet door de familie van Oranje.

Dat blijkt uit de top-500 van meest gefortuneerde Nederlanders, die jaarlijks wordt samengesteld door het zakenblad Quote. Ondanks de barre economische tijden wist de familie Brenninkmeijer haar vermogen door verstandige vastgoeddinvesteringen nog met 13 procent te vergroten. Heineken zag zijn vermogen juist met 18 procent teruglopen, maar wist zich desondanks op de tweede plaats te handhaven.

Het gemiddelde vermogen van de rijke Nederlanders bedraagt 363 miljoen gulden en armoedzaaiers met een vermogen van minder dan 75 miljoen gulden dringen niet eens door tot de top-500. Hekkensluiter is internetgoeroe Roel Pieper, die zijn vermogen met 56 procent zag afnemen tot de kritische grens van 75 miljoen gulden en daardoor duikelde van plaats 200 naar plaats 500.

Daarmee was hij overigens nog lang niet de grootste verliezer. Dat was uitzendpionier Frits Goldschmeding van Randstad, die zijn vermogen met 57 procent ofwel 2,3 miljard gulden zag teruglopen tot een schamele 1,7 miljard gulden. Daarmee moest hij terug van de vijfde naar de zestiende plaats.

Ook Eric Albada Jelgersma, de veelbesproken grootaandeelhouder van de geplaagde supermarktketen Laurus, behoorde tot de grote verliezers. Zijn vermogen verschrompelde met de helft tot 655 miljoen gulden, waarmee hij op plaats 46 eindigde, terwijl hij vorig jaar nog nummer 24 was.

Bovendien moest hij de elitegroep van miljardairs verlaten, die nu op nummer 28 besloten wordt met de in de offshore groot geworden gebroeders Heerema, die ondanks een verlies van 17 procent nog net over een vermogen van 1 miljard gulden beschikken.

John de Mol en Joop van den Ende verloren eveneens fors, zo'n 38 procent, en dat kostte een aantal plaatsen, maar zij wisten zich met vermogens van respectievelijk 2 miljard gulden en 1,8 miljard gulden desondanks redelijk voorin het peloton te handhaven op de nummers 14 en 15.

De oudste miljonair is de 85-jarige vastgoedmagnaat Maup Caransa op plaats 143 met 250 miljoen gulden. De jongste is de 33-jarige topvoetballer met vliegangst Dennis Bergkamp, op plaats 332 met 115 miljoen gulden. Toch nog 15 miljoen gulden meer dan de voetballegende Ruud Gullit, die plaats 378 bezet.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.