[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Verkeerd verkeer

Dat van alle Europese landen de Nederlander het langst onderweg is naar tussen huis en werk is verrassend omdat je zou denken dat in ons klein landje de afstanden gemakkelijk te overbruggen zijn. Maar, echt verbaasd ben ik niet.

Want, als geen ander weet de Nederlander het dagelijks verkeer te ontregelen. In geen enkel ander land is er in de grote steden een auto-ontmoedigingsbeleid. In een stad als Barcelona of Rome kunnen auto's vrijelijk de binnenstad inrijden terwijl de straten in beide richtingen breed gehouden zijn. In Nederland wordt de automobilist gepest met verkeersdrempels, éénrichtingsstraten, versmalde banen, zinloze groene middenbermen en stoplichten die niet op elkaar afgesteld zijn. Daar komt bij dat de automobilist zelf kennelijk niet snapt wat 'doorrijden' betekent en zouden wat dat betreft een leuk lesje kunnen leren van de Parijzenaren. Bij stoplichten en kruispunten wordt dikwijls zo getreuzeld dat de Nederlander zijn eigen files creëert. Hier in Groningen hebben de 'verkeers-experts' de stad zo dichtgetimmerd dat zelfs de fietsers alle verkeersregels moeten overtreden om nog op een fatsoenlijke manier aan de overkant bij de supermarkt te komen.

Nee, de lange reistijden heeft de Nederlander aan zichzelf te wijten en kan daar alleen wat aan veranderen door de helft van elke regelgeving in de prullebak te gooien. De helft van alle verkeersborden opdoeken zou al een leuk begin zijn.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 3 november 2001

Nederlandse forens EU-kampioen reistijd

door Roy Klopper

DEN HAAG - Van alle Europeanen zijn de Nederlanders verreweg de meeste tijd kwijt aan hun woon-werkverkeer.De gemiddelde forens in ons land doet er ruim 46 minuten over om vanuit zijn woning op kantoor of in de fabriek te komen. Daarmee zijn we met afstand de langst reizende werknemers binnen de Europese Unie.

Door de ellenlange files en treinvertragingen, gevoegd bij de grote afstanden die veel mensen tussen huis en werk afleggen, slokt het forensenverkeer zelfs zo veel tijd op dat de effecten van de kortere werktijden in ons land vrijwel geheel teniet worden gedaan.

Ofschoon de Nederlanders met gemiddeld 33 uur relatief kort werken in vergelijking met mensen in andere landen (EU-gemiddelde ruim 38 uur), duurt de werkweek hier, inclusief reistijd, net zo lang als elders.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Stichting tot Verbetering van de Levens- en Arbeidsomstandigheden, dat is gepubliceerd door de RAI. Voor het onderzoek werden 21.000 Europeanen ondervraagd over hun werkomstandigheden.

De doorsnee Europeaan heeft 37,5 minuten nodig om op zijn werk te komen. De Portugezen zijn het snelst present bij hun baas: binnen 29 minuten vanaf het moment dat zij de voordeur van hun woning achter zich dichttrekken.

De Italianen zijn slechts een minuutje langer onderweg, gevolgd door de Grieken, die nog altijd een kwartier eerder arriveren dan werknemers in ons land, die met ruim drie kwartier 'wereldkampioen reistijd' zijn.

Na de Nederlanders zijn de Duitse forensen het slechtst af qua duur van hun woon-werkverkeer: gemiddeld 42 minuten. De Belgen staan derde in de reistijd-top 10: zij zijn ruim 41 minuten onderweg van huis naar hun werk.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Voorburg blijkt dat de Nederlanders gemiddeld 29 kilometer per dag afleggen tussen hun woning en werkplek.

In ruim de helft van de gevallen gebeurt dat met de auto. Forenzen pakken vooral de trein als ze echt lang moeten reizen: de gemiddelde 'railende' woon-werkreiziger overbrugt dagelijks 72 kilometer.

Behalve de vertragingen speelt de grote afstand die veel mensen van hun werk vandaan wonen een grote rol. Forenzen uit Flevoland leggen het grootste aantal kilometers af om hun brood te kunnen verdienen.

Gemiddeld reizen ze 48 kilometer per dag, veelal naar Amsterdam en omgeving In Zuid-Holland wonen de werkenden het dichtst bij hun arbeidsplek: hier bedraagt de gemiddelde dagelijkse woon-werkafstand ruim 25 kilometer.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.