[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Mensen zijn speels

In de afgelopen jaren is er nogal wat ophef geweest over de toenemende passiviteit van kinderen en hun ouders. Grote zorg is uitgesproken over het feit dat gezinnen massaal voor de tv geplakt zitten of niet weg te slaan zijn van de computer. Uit dit bericht blijkt maar weer dat het doemdenken van de klokkenluiders geen hout snijdt.

Bordspelen zijn weer in de mode en Nederland lijkt weer ouderwets gezellig om te tafel te gaan zitten. En zo verbaasd ben ik eigenlijk niet. Immers, vroeg of laat raken mensen uitgekeken op een herhaling van activiteiten. En dan is een nieuwe 'rage' een verademing voor de geest. Bovendien, wat heeft de moderne televisie of het surfen op internet nou per saldo te bieden: veel overbodige informatie en plaatsjes zonder werkelijke contact met je medemens. Het menselijk karakter is altijd al 'speels' geweest en laat zich niet eindeloos verleiden tot slaapverwekkende bezigheden.

Nee, mensen willen zich uitgedaagd voelen en met elkaar kunnen lachen. Wie zin heeft, mag mij altijd uitnodigen voor een potje Scrabble.

uit De Telegraaf-i van dinsdag 30 oktober 2001

Bord- en kaartspel raakt weer in zwang

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG - De populariteit van bord- en kaartspelen is in ons land de laatste jaren enorm toegenomen. De spellen gaan in de winkels als warme broodjes over de toonbank en steeds vaker komen vrienden en buren weer avondjes bij elkaar om een spelletje te spelen.

Dat vertelt Frank Eimers, organisator van het Spellenspektakel, dat komend weekend in het Beursgebouw in Eindhoven wordt gehouden. Eimers verwacht dat zo'n 13.000 Nederlanders het evenement zullen aandoen om kennis te komen maken met de nieuwste spellen. Bij het begin van de beurs, tien jaar geleden, waren dat er nog maar 500.

Eimers: "Spellen zijn momenteel helemaal in. Terwijl vroeger alleen de echte gamefreaks de beurs bezochten, komen er nu mensen van 4 tot 80. De doelgroep is echt heel breed geworden."

Volgens de organisator is het kaartspel 'Magic the Gathering' dat ruim vijf jaar geleden in ons land een hype werd, debet aan de hedendaagse spellenpopulariteit. "Uitgevers en winkeliers hebben veel geld aan dat spel verdiend, met als gevolg dat ze meer in spellen zijn gaan investeren."

Het absolute hoogtepunt van de laatste jaren noemt Eimers 'Kolonisten van Catan'. Hij verwacht dat van dit bordspel nog voor het einde van dit jaar in totaal 200.000 exemplaren zullen zijn verkocht. "Dat is echt extreem veel in slechts drie jaar tijd." Daarnaast doen ook 'In de ban van de Ring', 'Shark', 'Odysseus', 'Bionicl' en 'Carcassone' het goed. Bij kinderen zijn 'Harry Potter' en 'Pokémon' populair.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.