[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Van klacht naar aanklacht

Vroeger was de Nederlander alleen maar klagerig. Daar heeft hij de laatste jaren nog een schepje bovenop gedaan door aan-klagerig te worden.

In navolging van de Amerikaan weet hij voor elk vorm van leed de zondebok aan te wijzen. Daar plakt hij een grote som smartegeld aan vast en hoopt zo lekker te 'vangen'. In de VS zijn een aantal geruchtmakende zaken geweest. Neem bijvoorbeeld de vrouw die van de Hamburgergigant miljoenen dollars heeft losgepeuterd omdat kokend hete koffie haar hand had verbrand. McDonalds werd verantwoordelijk gesteld voor het ongeluk omdat het bedrijf onvoldoende had gewaarschuwd voor de risico's van hun product.

Als in Nederland de aanklaag-cultuur op dezelfde voet doorgaat, wordt het gevaarlijk om zomaar iemand op straat te groeten. Immers, zelfs een simpele groet kan veroorzaken dat iemand verschrikt wordt afgeleid en al fietsend tegen een paaltje opknalt, op zijn kop valt en voor het leven verlamd raakt. De familie van het slachtoffer kan dan ook smartengeld opeisen omdat zij allemaal acuut overspannen zijn worden.

Ja, het wordt heel gezellig in Nederland en ik voorspel dat het meest populaire beroep dat van advocaat wordt.

uit De Telegraaf van donderdag 25 oktober 2001

Bewoners 'horrorflat' eisen smartengeld

door Frank Roos

AMSTELVEEN - Na een paar gruwelijke gebeurtenissen zit de schrik er goed in bij bewoners van de Amstelveense flat Elbroes. Bij herhaling is de hoogste etage van het gebouw gebruikt voor de fatale sprong van psychiatrische patiënten. De plek waar twee weken geleden opnieuw iemand te pletter sloeg, kan iedereen nog precies aanwijzen. De klap is bij veel bewoners hard aangekomen. Menigeen wil verhuizen om niet nog eens met een sprong geconfronteerd te worden. Anderen slikken vanwege emotionele problemen anti-depressiva.

De heren Alex Colauto (links) en Ferry Oral op de bovenste etage van de flat. FOTOS: Hans Peters

"Het is een horrorflat geworden", zegt overbuurman Alex Colauto. Drie keer was hij in de buurt toen een in geestelijke nood verkerende patiënt vanaf de achtste etage een einde aan zijn leven maakte. "Ik heb het bloed tegen de garagedeuren zien spatten. Ook kinderen hebben het moeten aanzien. Hier zijn dringend maatregelen nodig."

Enkele bewoners zijn een procedure gestart tegen de naburige psychiatrische kliniek Amstelmere, die gezien wordt als bron van alle ellende.

"Het zijn afgrijselijke ervaringen", zegt Hilde Molenaar die behoorlijk over haar toeren is. Een recent voorval met een jonge vrouw die een bloedbad veroorzaakte, was voor de flatbewoonster reden om in het geweer te komen.

Samen met andere bewoners van de straat 'In De Wolken' claimt mevrouw Molenaar een forse schadevergoeding.

"Onze grote angst is herhaling. Daarom stellen we nu Amstelmere aansprakelijk. Ik verlang dat er iets gedaan wordt om ons dit te besparen", beargumenteert ze haar claim. "Door de schok en de angst ben ik niet meer in staat normaal te functioneren en aan het werk te gaan. Daardoor heb ik geen inkomen en thuiszitten is onder deze omstandigheden ook geen pretje."

"Iedereen is enorm geschrokken", beaamt ook Ferry Oral. "Mijn vrouw is compleet overspannen door wat we hier meemaken. Al jaren komen de patiënten naar onze flat. Ons woonplezier is na een reeks traumatische ervaringen volkomen verdwenen. Ik wil hier weg."

Hilde Molenaar: "Onze aanspraak op smartengeld moet Amstelmere ervan overtuigen dat maatregelen nodig zijn. Hun cliënten kunnen niet zonder begeleiding naar buiten. En zo'n instelling past blijkbaar niet in een woonbuurt. Daarvan wil ik ze doordringen."

Directeur mevrouw A. Baart van Amstelmere erkent de verantwoordelijkheid van haar instelling bij suïcide van een patiënt. "Wij zijn verantwoordelijk voor een optimale begeleiding, maar niet aansprakelijk. Ik begrijp de claims van de buurt. Maar zelfmoord kunnen wij niet altijd voorkomen."

Baart begrijpt de beroering. De eis van schadevergoeding wordt door haar serieus genomen. "Hoewel wij niet verantwoordelijk zijn voor daden van onze patiënten, speel ik de aanspraken van de bewoners wel door aan onze verzekeringsmaatschappij. Die zal daar zorgvuldig mee omgaan."

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.