[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Positief preken

Eindelijk eens een modern geluid uit de wereld van de kerken. L.Fijen heeft gelijk: kerken staat op bereikbare plekken in de stad en de religieuze rituelen hebben traditie en zeggingskracht. Bovendien heeft de kerk als gebouw een sfeer van rust en bezinning en is dus een ideale omgeving voor een ieder die op zoek is naar spiritualiteit en geloofsbeleving.

Nu moeten alleen de kerkelijke leiders, de predikanten nog oefenen om een andere toon aan te slaan. Alleen door kracht, optimisme en blijheid uit te stralen kunnen zij ook de jongere generatie bereiken. Want, terecht voelt de jeugd zich weinig aangesproken door een dominee die alleen maar hel, verdoemenis en terurigheid verkondigt. Preken die omlijst zijn door muziek, toneel en gastsprekers, zouden de 'kerkelijke voorstelling' al een stuk aantrekkelijker maken.

uit De Telegraaf van dinsdag 23 oktober 2001

Kerk verliest contact
met gelovige yuppies

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG - Kerken richten zich te veel op minderbedeelden in de samenleving en verliezen daarmee het contact met gelovige 'yuppen'. Maatschappelijk succesvolle twintigers en dertigers herkennen zich niet in het eeuwige getob van pastors en dominees, die vanaf altaar en kansel louter aandacht vragen voor armoede en ellende in de wereld. "De zorgelijkheid van de kerk is deze jongeren volkomen vreemd. Dat is een van de redenen dat ze minder naar de kerk gaan."

Dit betoogt religieus specialist L. Fijen. Hij sprak onlangs op het symposium 'Kerk in de Markt' in Ede. De kenner van geloofsvraagstukken vindt het goed dat de kerk voldoende oog heeft voor de minder bedeelden in de samenleving. "Maar het is wel een aanslag op de vitaliteit van de kerken, omdat de jongeren erdoor weg blijven."

Daarnaast moeten de kerken optimistischer zijn over hun eigen toekomst. Er liggen voldoende kansen om het geloof te verkopen, zo meent hij. "De kerken hebben het meest herkenbare logo. Wij hebben met onze kerkgebouwen de beste plaatsen in de stad. Wij hebben het copyright op zingeving. En we hebben rituelen die bijna niemand heeft en die iedereen probeert af te pikken."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.