[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Natuurlijke vaders

Paul de Leeuw heeft een reputatie als het gaat om taboes te doorbreken en nieuwe creatieve wegen in te slaan. Door als getrouwde homofiel een kind te adopteren blijft hij deze reputatie waarmaken en zal hij deze gebeurtenis zelf als een grote privé-triomf ervaren.

Ooit heb ik het genoegen gehad om Paul persoonlijk te ontmoeten en hij gaf mij onmiddellijk de indruk van een warme persoonlijkheid. Om die reden alleen al denk ik dat zijn zoontje Kas een fantastische en natuurlijke vader heeft gevonden. Als psycholoog zou ik het bijzonder interessant vinden om te weten hoe een kind opgroeit in een gezin zonder natuurlijke moeder. Mijn vermoeden is dat de ontwikkeling van het kind volstrekt normaal verloopt zolang hij omringd is met aandacht en liefde. En dat is Paul en zijn partner wel toevertrouwd.

Met de mogelijkheid om als getrouwde homofiel in Nederland een kind te adopteren is geschiedenis geschreven. En voor al die homofiele stellen is hiermee een eind gekomen aan het pijnlijk gemis van een eigen gezinsleven. En dat scheelt mij als hulpverlener weer veel werk.

uit De Telegraaf van dinsdag 16 oktober 2001

Baby voor Paul de Leeuw

ROTTERDAM - Paul de Leeuw en zijn man Stephan Nugter zijn zondag uit de Verenigde Staten teruggekeerd met het door hen geadopteerde jongetje Kas. Dat heeft het management van de musical Foxtrot, waarin De Leeuw speelt, gisteren laten weten.

Het zoontje van Paul de Leeuw en zijn man heet voluit Kas Marquise Franciscus de Leeuw en is op 29 september van dit jaar in Pennsylvania geboren. Door de adoptieprocedure was de musical tijdelijk stilgelegd.

Hoewel gezamenlijke adoptie van buitenlandse kinderen door getrouwde homostellen niet mogelijk is, bestaan er ook nog andere wegen om officieel te adopteren. Volgens het management van De Leeuw, dat niet inhoudelijk op deze ,,privé-zaak'' wil ingaan, ,,is alles volgens de regels gegaan''.

Sinds 1 oktober 1998 is één-ouderadoptie mogelijk. Dat betekent dat geen gezamenlijke adoptie plaatsvindt, maar dat één persoon adopteert, waarbij het niet uitmaakt of die gehuwd is of niet.

Het kind krijgt dan bijvoorbeeld de naam en erfenis van die ene persoon. Adoptie is in die situatie toegestaan bij buitenlandse kinderen, mits hun land is aangesloten bij het Haagse adoptieverdrag.

Bij dat verdrag zitten meer dan zestig landen. Adoptie moet hier altijd via de officiële instanties lopen, wat is bedoeld om zogeheten 'zelfdoeners' uit te sluiten en om kinderhandel tegen te gaan. Overigens wordt elke adoptie dan nog getoetst door de rechters, in het land van herkomst en in het land waar het kind naartoe gaat.

De VS zijn niet bij dit verdrag aangesloten. Maar ook dan is adoptie mogelijk. Mensen moeten dit vaak dan wel grotendeels zelf regelen. Uiteindelijk moet de toestemming toch altijd via de rechters lopen. Waarschijnlijk heeft De Leeuw, die niet voor commentaar bereikbaar was, deze weg bewandeld. (ANP)

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.