[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Wat er ook gebeurt

Opnieuw laten verzekeraars zich van hun allerslechtste kant zien: zij plegen contractbreuk omdat zij het risico (van financieel verlies) ineens te hoog inschatten. Dit bevestigt het beeld wat de meeste mensen van verzekeraars toch al hebben, namelijk dat ze er niet op uit zijn om hun klanten tegen calamiteiten te beschermen, maar om zelf zo hoog mogelijke winsten binnen te halen.

Het afsluiten van een risico-verzekering betekent in mijn visie dat de leverancier (Verzekeringsmaatschappij) en de klant beiden risico's kunnen lopen: de klant kan zijn investering (premies) kwijt zijn als er geen ongelukken, rampen of terreuraanslagen gebeuren, en de leverancier loopt het risico meer te moeten uitbetalen dan hij binnen heeft gekregen aan premies.

Dat is de 'deal'; dat is de afspraak. Maar, het is duidelijk dat de verzekeringswereld het risico alleen voor rekening van de klant wil laten komen en dat gegeven is onthutsend laf. Het bekende motto 'wat er ook gebeurtš, moet dan ook aangevuld worden met: 'betalen doen we niet'.

uit De Telegraaf-i van vrijdag 12 oktober 2001

WK-voetbal onverzekerd

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM - Het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Zuid-Korea en Japan is sinds gisteren onverzekerd. Zonder een verzekering kan het toernooi niet doorgaan. Een consortium van verzekeraars, onder leiding van het Franse concern Axa, heeft de verzekerings-opdracht voor het komende WK aan de FIFA teruggegeven. Dat heeft president Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond gisteren bekendgemaakt.

Volgens de Zwitser is het gewoon een kwestie van geld. Het WK voetbal 2002 loopt geen gevaar, zo verzekerde Blatter in de marge van een congres van de UEFA. De FIFA benadrukte dit gistermiddag eveneens in een verklaring.

Een woordvoerder van Axa liet weten dat de verhoogde risico's sinds de aanslagen in de VS de aanleiding voor het besluit zijn. De FIFA had zich bij het consortium verzekerd voor 944 miljoen euro (Ÿ2,1 miljard) indien het voetbalfestijn moest worden afgelast in het geval van onvoorziene gebeurtenissen. Daaronder valt ook terrorisme. De voetbalorganisatie heeft al 18,5 miljoen euro aan premies betaald.

Axa heeft de FIFA nog een maand de tijd gegeven om over een nieuw contract te onderhandelen. Blatter liet blijken teleurgesteld te zijn over de houding van het concern. "Ik had verwacht dat een onderneming als Axa een waarschuwing zou geven, maar er is er geen geweest."

De angst voor aanslagen is groot bij de organiserende landen. Zuid-Korea wil zelfs voor elke voetballer een lijfwacht aanwijzen. Ook mag tijdens het WK niet boven de stadions in het land worden gevlogen. Japan heeft besloten het veiligheidsbudget met een kwart te verhogen.

De verzekeringskwestie speelt niet bij alle sportorganisaties. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Olympische Spelen bijvoorbeeld niet verzekerd. Dit verklaarde gisteren de Duitser Thomas Bach, een van de vier vice-voorzitters. Verzekeringen zijn voor het uitvallen van de Spelen - zomer of winter - niet toereikend. Het IOC betaalt daarom geen premies. Wel is er een reserve van zo'n 100 miljoen dollar opgebouwd om de Olympische Spelen te kunnen laten overleven. De organisator van de spelen verzekert zich over het algemeen wel voor onderdelen.

Na de aanslagen in de VS besloot de wereldhockeyfederatie de Champions Trophy weg te halen uit Pakistan. Nederland kreeg uiteindelijk de organisatie toebedeeld. Het toernooi wordt in Rotterdam gespeeld

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.