[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Prachtig klimaat

Iedereen weet dat Nederlanders graag mopperen. Een dankbaar onderwerp is het weer: het is te nat, te kil, te grijs, te heet, te koud, te mistig, of te winderig. Ook tijdens deze septembermaand was de hevige regenval voor velen het 'bewijs' dat het Nederlandse klimaat niet deugt. In tegenstelling tot wat mensen geloven, is Nederland helemaal geen regenland. Over een heel jaar gerekend is er slechts 6% van de tijd regen. Voor de rest is het Nederlandse klimaat boeiend, afwisselend, creatief onvoorspelbaar en voorzien van alle ingrediënten die de natuur een mooi aanzien geven.

Persoonlijk vind ik het prachig om de wisseling van de seizoenen mee te maken: de geur van de herfstbladeren, het dichtvriezen van de sloten, het geluid van de lentevogels en het licht van de zomerzon. Opvallend is ook hoe weinig enthousiast de weerspecialisten hun voorspellingen presenteren. Meestal is een licht verontschuldigend toontje hoorbaar: "Sorry, dat het morgen mistig is, maar helaas kan ik daar ook niets aan doen; gelukkig is er later wel weer wat zon." Wat mij betreft mag de toon wat opgewekter: "Morgen, dames en heren, zal een prachtige mist te zien zijn over de wegen en weilanden en als later de herfstzon doorbreekt, kunt u genieten van nazomerse temperaturen van rond de twintig graden."

Geen wonder dat de oud Hollandse meesters beroemd werden; hun landschappen waren omgeven door prachtig afwisselende en kleurige luchttaferelen. Daar moeten we juist trots op zijn.

uit De Telegraaf-i van vrijdag 28 september 2001

Regenrecord Hoek van Holland

DE BILT - In Hoek van Holland is deze maand een regenrecord gebroken. Er viel in september 280 millimeter water uit de hemel. Zoveel is in Nederland in een septembermaand niet eerder gevallen. Althans, niets sinds 1849, het jaar waarin het KNMI met neerslagwaarnemingen begon.

Op 19 september kwam het helemaal met bakken uit de hemel. Toen viel in de badplaats in 21 uur tijd 107 millimeter. De overvloedige neerslag veroorzaakte die dag grote wateroverlast in het aangrenzende Westland.

Hoek van Holland toonde afgelopen maand nog eens aan hoe grillig het Nederlandse klimaat kan zijn. Behalve de natste was het ook de zonnigste plaats. In het kustdorp scheen de zon 130 uren en dat was heel wat meer dan in Maastricht, waar de zon zich slechts 85 uur liet zien.

September was een zeer natte maand, constateert het weerinstituut in De Bilt. Nu al staat de maand met gemiddeld 171 millimeter regen op de tweede plaats in de rij van natste septembermaanden sinds 1901.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.