[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Slecht is goed

Wie tegenwoordig bewust en gezond wil leven, heeft daar een dagtaak aan. In de praktijk betekent dit, vroeg op en op tijd weer naar bed met minstens 8-10 uur nachtrust, veel wandelen, fietsen, zwemmen en het trappenhuis gebruiken in plaats van de lift; niet roken, matig drinken en vooral genoeg verse fruit en groente; voorts is het van belang om afwisselend werk te hebben, met de levenspartner een harmonieuze relatie en genoeg vrienden en goede collega¹s voor een veilig sociaal gevoel. En dan ook nog liefst een middagdutje of even een meditatief moment om te kunnen reflecteren op alle gebeurtenissen van de dag of wat nog komen gaat. Volgens deze enquete houden slechts weinig mensen zich aan een dergelijk regime. En dat is logisch omdat gezond leven niet altijd samen gaat met onberedeneerd genieten. Er zijn gelukkig steeds meer onderzoeken die erop wijzen dat een ongezond levenspatroon niet noodzakerwijs tot lichamelijke of psychische ziekten hoeft te leiden. En dat is begrijpelijk omdat lekker leven de grondstemming verhoogt en dat verhoogt weer de fysieke en mentale weerstand. Daarom is dus veel wat slecht is voor de mens toch nog ergens goed voor. Zo is 'roddelen' een voorbeeld van 'slecht' menselijk gedrag, maar is wel de beste manier om even goed je hart te luchten. En daar knapt de mens van op.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 8 september 2001

Helft Nederlanders leeft niet gezond

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - De helft van de Nederlandse bevolking gedraagt zich ongezond, maar 85% voelt zich wel gezond. Uit het rapport De Sociale Staat van Nederland van het SCP blijkt dat een kwart van de Nederlanders lijdt aan een langdurige aandoening. Een op de twaalf mensen heeft psychische problemen.

Veertig procent beweegt veel te weinig, bijna een op de drie nederlanders is te dik, meer dan 25% drinkt te veel en 40 procent rookt. In het jaar 2000 wachtten 300.000 mensen op een medische behandeling.

Toch is er ook goed nieuws: meisjes die nu worden geboren, worden gemiddeld tachtig jaar oud, jongens halen de 75. De 65-plussers van nu leven nog gemiddeld vijf jaar zonder al te grote gezondheidsklachten.

Verder studeren we steeds langer: in tien jaar steeg het aantal Nederlanders met een diploma van het hoger onderwijs van 18% naar 23%. Gemiddeld zitten we nu 17 jaar op school. Ondanks de grote toestroom van migranten met een slechte vooropleiding daalde het aantal mensen zonder al teveel diploma's van 21 naar 15%. Het aantal zeer moeilijk opvoedbare kinderen in het speciaal onderwijs steeg in tien jaar met veertig procent.

Geweld

Een kwart van alle Nederlandse volwassenen wordt slachtoffer van mishandeling, bedreiging, een seksueel delict, inbraak, autodiefstal, vernieling of zakkenrollerij. Dit komt neer op zo'n drie miljoen landgenoten per jaar. Een derde van de daders is van buitenlandse afkomst; vooral Marokkanen en Antillianen scoren hoog.

Ondanks de toename van de criminaliteit voelt 70 procent van de Nederlanders zich 'veilig'. Tegelijkertijd ziet het merendeel (85 procent) de oprukkende criminaliteit als één van de belangrijkste maatschappelijke problemen.

Uit het SCP-rapport wordt duidelijk dat jonge mannen en allochtonen over-vertegenwoordigd zijn onder de daders van gepleegde misdrijven. Een derde van de verdachten uit 1998 is geboren in het buitenland, vooral op de Antillen en Marokko.

Niet iedereen heeft even veel kans om slachtoffer te worden. Jongeren bijvoorbeeld lopen een grotere kans om met geweld te maken te krijgen omdat ze vaker uit gaan.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.