[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Geestelijke veerkracht

Probeer je eens voor te stellen hoe het voor Charles Fain moet zijn geweest om 18 jaar in een dodencel te zitten in de wetenschap onschuldig te zijn. Als slachtoffer van valse bewijsvoering moet hij tijdens zijn gevangenschap gebukt zijn gegaan onder extreme gevoelens van woede, machteloosheid en verdriet.

En nu hij vrijgesproken is, zal het besef dat hij van zijn leven is beroofd geweest nog intenser tot hem doordringen. Het ligt voor de hand om te denken dat hij als slachtoffer van het rechtssysteem ook voor de rest van zijn verdere leven voorgoed emotionele beschadigd is. Maar, in de praktijk blijkt vaak het tegendeel. Mensen tonen dikwijls, zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden, een indrukwekkende geestelijke veerkracht.

En het zou mij niets verbazen als Charles Fain zijn invoelbare frustraties zal omzetten in constructieve daden, door bijvoorbeeld zich in te zetten voor andere gevangenen die ten onrechte van misdaden beschuldigd zijn. Mensen kunnen elkaar de meest vreselijke dingen aandoen. Maar, zo slecht als wij kunnen zijn, zijn wij ook in staat om ons van een bijzonder mooie kant te laten zien.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 25 augustus 2001

Amerikaan zat achttien jaar
onschuldig in dodencel

SAN FRANCISCO - De Amerikaan Charles Fain is donderdagmiddag na achttien jaar verblijf in een dodencel vrijgelaten. Uit DNA-testen is gebleken dat hij onschuldig is aan de verkrachting en moord waarvoor hij in 1982 ter dood is veroordeeld. Dat hebben de autoriteiten in de staat Idaho in het noordwesten van de Verenigde Staten bekendgemaakt.

Fain werd veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op een meisje van negen jaar. Aan de veroordeling droeg in belangrijke mate bij dat de federale recherche FBI beweerde dat haren die op het meisje waren aangetroffen van Fain afkomstig waren. Uit DNA-testen is gebleken dat dat niet het geval was.

Volgens het informatiecentrum over de doodstraf in Washington is Fain sinds 1973 de 97e terdoodveroordeelde in de Verenigde Staten die zijn vrijheid heeft herkregen, omdat hij onschuldig bleek te zijn. Sinds 1976 zijn er 727 mensen geëxecuteerd, van wie 44 dit jaar.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.