[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Zorg en zorg

Hoe vaker het woord 'zorg' in de mond wordt genomen, des te minder ervan terecht lijkt te komen. Verzekeraars profileren zich als zorgverzekeraars, maar dekken alleen zichzelf in tegen financiële risico's. Bejaardetehuizen heten tegenwoordig zorginstellingen, maar hebben te weinig mankracht om echt te kunnen zorgen. En commerciële instellingen zoals banken zwaaien met kreten van klantgerichtheid terwijl je als klant alleen nog maar contact kunt hebben met een automaat.

Hoewel De Hoop Scheffer gelijk heeft dat ouderen in staat moeten zijn om persoonlijk hun geld op te halen, komt ook hij met het loze credo van 'zorgplicht': alsof het in Nederland mogelijk is om privé-ondernemingen te verplichten goed voor ouderen/anderen te zorgen.

Nee, ik vrees dat het met de dienstverlening in ons land dezelfde kant opgaat als in Amerika: alleen hele rijke mensen kunnen voor echte goede zorg betalen. En de gewone man zal tevreden moeten zijn met de kruimels die overblijven.

uit De Telegraaf van dinsdag 21 augustus 2001

Klein bedrag opnemen
bij bank moet kunnen

door Sjuul Paradijs

DEN HAAG - CDA-leider De Hoop Scheffer vindt dat de gezamenlijke Nederlandse banken speciaal ouderen op korte termijn weer de mogelijkheid moeten geven om kleine bedragen in contanten op te nemen aan de balies van de bankfilialen.

De christen-democraat stelt dat de bankwereld een 'zorgplicht' heeft voor de bejaarden, die tegenwoordig bij veel banken minimaal fl.1000 van hun rekening moeten halen, omdat ze niet durven of kunnen pinnen. Pincode Veel ouderen kunnen de pincode niet onthouden of snappen niet hoe de pinapparaten werken. Daarnaast vinden ze het te veel gevaarlijk om over straat te gaan met bedragen van fl.1000 of meer. CDA-leider De Hoop Scheffer trekt zich het lot van de ouderen aan. Hij roept de gezamenlijke banken op om beter te luisteren naar de wensen van de Nederlandse ouderen.

"Pinnen is vaak te moeilijk of te gevaarlijk voor ouderen en daarmee zijn ze afhankelijk van de balie. Maar daar moeten ze minimaal fl.1000 opnemen en het minimumbedrag dreigt zelfs met de komst van euro te worden verhoogd tot fl.1500", aldus de politicus. De CDA-voorman werd op de kwestie geattendeerd door zijn bijna 80-jarige moeder, die zelf in problemen kwam met de minimumlimiet van het bedrag dat in een klap moet worden opgenomen. Risico's "Mijn moeder pint niet vanwege de risico's die er aan vast zitten en ze vindt fl.1000 veel te veel om in een keer op te nemen. De banken moeten rekening houden met de oudere klanten.

Het moet daarom mogelijk zijn om aan de balie weer kleinere bedragen op te nemen", neemt De Hoop Scheffer het op voor de ouderen. De Hoop Scheffer is geen roepende in de woestijn. De ouderenbonden Anbo, PCOB en Unie KBO dreigen zelfs met publieksacties tegen banken die nauwelijks service verlenen aan ouderen. Door bijvoorbeeld massaal geld op te nemen en het vervolgens weer in te wisselen worden de banken op veel extra werk getrakteerd.

Volgens De Hoop Scheffer dreigt de service van de banken toch al te verminderen door de aangekondigde bezuinigingen waardoor bankfilialen gesloten moeten worden. Bovendien voeren de verschillende banken een ander beleid in de ogen van De Hoop Scheffer. Ook filialen van dezelfde bank hanteren volgens de CDA'er verschillende regels. "Voor iedereen zou gewoon moeten gelden dat je aan de balie van een willekeurig bankfiliaal een minimumbedrag van fl.200 moet kunnen opnemen", zegt De Hoop Scheffer.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.