[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Het onmogelijke willen

Ik wil niet zeggen 'I told you so', maar ik heb er al herhaaldelijke malen voor gewaarschuwd dat het Ratelband-credo 'je kan het, als je maar wil' gevaarlijk is. En zie daar: eerstejaars studenten krijgen fikse brandwonden door met 'koele gedachten' over gloeiend hete kolen te lopen.

Emile Ratelband is slim door zich sinds kort alleen als 'entertainer' te profileren. Door af te stappen van zijn 'guru-imago', denkt hij de verantwoordelijkheid te ontlopen dat mensen in hem een genezer zien. Maar, zelfs als entertainer is het kinderlijk, dom en gevaarlijk om mensen schreeuwend naar het hoofd te slingeren dat zij ijzer met handen zouden kunnen breken. Toch vind ik het helemaal belachelijk om deze 'motivatie-trainer' aan te klagen wegens wanprestatie. Want, ieder weldenkend mens weet dat Emile Ratelband gebakken lucht verkoopt. En hij is de eerste om dit toe te geven.

Daarmee zijn de organisatoren van dit studenten-feestje dommer dan de entertainer zelf en dat is bepaald geen goed voorbeeld voor jongeren die zich net hebben ingeschreven voor een universitaire opleiding.

uit De Telegraaf van zaterdag 18 augustus 2001

Leidse studenten lopen
brandwonden op bij kolenloop

door Jenny van der Zijden

LEIDEN - Vijftien Leidse studenten hebben gisteren brandwonden opgelopen toen zij onder leiding van Emile Ratelband op blote voeten over hete kolen liepen. Negen slachtoffers werden met tweedegraads-brandwonden naar ziekenhuizen in de regio vervoerd waaronder het LUMC. Een van hen is er ernstig aan toe.

Emile Ratelband vertelt een student dat hij omhoog moet kijken, terwijl een andere jongeman over de hete kolen loopt. Foto: Dick Hogewoning

Het over hete kolen lopen in het Sportcentrum aan de Einsteinweg was onderdeel van de Leidse El Cid-week, de kennismakingsweek voor eerstejaars. Gisteren was de laatste dag. Nadat goeroe Ratelband de jongelui vooraf had uitgelegd dat ze tijdens het lopen over het vuur naar boven te kijken, na afloop Tsjakka te roepen en voeten af te vegen, lieten een kleine honderd studenten zich overhalen. Volgens Wim van Amerongen van de Universiteit Leiden leek in eerste instantie dat alles goed was afgelopen. Slachtoffers

"Pas na afloop klaagden de eerste studenten over pijnlijke voeten en viel er een meisje flauw. De slachtoffers zijn eerst ter plaatse behandeld. Helaas bleek dat voor negen studenten niet afdoende. Nee, Emile Ratelband hoeven wij hier niet meer. Dit was eens maar nooit meer."

De sessie met Ratelband viel onder de verantwoordelijkheid van de El Cid-commissie van de Universiteit Leiden. De organisatie legt de schuldvraag bij Ratelband neer. Deze had toezicht moeten houden op hoe de deelnemers het eraf brachten. "Daarin is Ratelband in onze ogen tekort geschoten", aldus een El Cid-woordvoerder. De commissie houdt er rekening mee dat sommige slachtoffers stappen zullen ondernemen tegen Ratelband.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.