[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Elkaar vrijlaten

De val van de Berlijnse muur is meer dan het herdenken waard. Dit historisch moment staat symbool voor de menselijke veerkracht en is het voorbeeld voor een ieder die zich vertrapt en onderdrukt voelt. De behoefte aan vrijheid van meningsuiting, van eigen initiatief en van persoonlijke ontwikkeling is zo eigen aan de mens dat geen enkel systeem dit kan vernietigen.

Vroeg of laat zal iedereen die zich door zijn regering, partner of werkgever in zijn persoonlijke bewegingsvrijheid voelt aangetast in opstand komen en een weg zoeken om zijn eigen creativiteit een kans te geven. Het is daarom naïef om te denken dat het communisme of elke andere vorm van dictatuur het ooit van de drang naar zelfverwezenlijking zou kunnen winnen.

In elke vorm van relatie is uiteindelijk alleen het respect voor de ander en zijn eigenheid het enige wat die relatie tot bloei kan brengen. Wie deze regel overtreedt, zal altijd van een koude kermis thuiskomen.

uit De Telegraaf van dinsdag 14 augustus 2001

Duitsland herdenkt veertig jaar muur

BERLIJN - Terwijl de vlaggen op federale gebouwen halfstok hingen, is gisteren tijdens een oecumenische herdenkingsdienst herinnerd aan de bouw van de Berlijnse Muur, veertig jaar geleden.

Een man gluurt door een scheurtje de restanten van de Berlijnse Muur. Foto: AP

De herdenking werd aangegrepen voor demonstraties tegen de PDS, terwijl bondskanselier Gerhard Schröder werd verweten niets te doen om de economie van de voormalige DDR uit het slop te trekken.

Na de dienst openden Schröder en voorzitter Wolfgang Thierse van de Duitse Bondsdag de tentoonstelling 'Berlijn 13 augustus 1961'. In zijn rede bij de opening drukte Schröder zijn verachting uit over de bouw van de Muur en benadrukte dat iets dergelijks nooit meer mag voorkomen.

Daarna vond er een kranslegging plaats bij het officiële herdenkingsmonument aan de Bernauer Strasse. Na de ceremonie kwam het tot ongeregeldheden toen enkele personen, die zich slachtoffers van de Oost-Duitse communistische partij noemden, twee kransen van de postcommunistische Partij voor Democratisch Socialisme (PDS) vertrapten. De PDS is de opvolger van de Oost-Duitse communistische partij.

Op spandoeken werd de samenwerking van Schröders SPD met de PDS bekritiseerd. In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een regering van SPD en PDS aan de macht, terwijl in Saksen-Anhalt een SPD-minderheidsregering wordt gedoogd door de PDS. CDU en FDP in Berlijn zijn bang na de deelstaatverkiezingen van oktober in de hoofdstad buitenspel te worden gezet door een SPD-PDS kabinet.

De PDS heeft geweigerd om excuses te maken aan de slachtoffers van de Muur. De Berlijnse PDS-kandidaat voor het burgemeesterschap, Gregor Gysi, heeft gezegd dat de meeste partijleden te jong zijn om schuld te kunnen dragen voor de bouw van de Muur en beweert dat excuses daarom zinloos zijn. Wel heeft de partij het beschieten van vluchtende inwoners van de DDR onmenselijk genoemd. Naar schatting zijn er zo'n duizend mensen om het leven gekomen tijdens pogingen om naar het Westen te vluchten. (AP)

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.