[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Angst voor anders

Onvoorstelbaar dat iedere kapsalon dit meisje voor een stageplaats weigert. Afgaand op de foto is zij juist een reclame voor het vak en laat zien hoe creatief je kunt zijn als het gaat om haardracht.

De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat bedrijven kleding- en haar-voorschriften handhaaft voor het personeel. Zo mogen mannelijke postbestellers nog steeds niet bij warm weer korte broeken dragen en is in het gerechtshof het beruchte vrouwelijke hoofddoek ook taboe voor juridische medewerkers. De voorkeur voor uniformiteit en representatieve kleding en voorkomen zijn in vele gevallen invoelbaar en terecht. Toch kunnen mensen het niet laten om toe te geven aan de neiging om op botte manier te discrimneren.

Deze neiging zit diep ingebakken in onze oermenselijke hersenstructuur en is vrijwel altijd een reactie op 'angst voor anders'. Toen de mensaap miljoenen jaren geleden over de Savannen van Afrika zwierf was het voor hem een kwestie van overleven om vijandige stammen op tijd te kunnen signaleren. Jammer dat de geestelijke ontwikkeling van de homo sapiens nog weinig voortuitgang geboekt heeft.

uit De Telegraaf van woensdag 25 juli 2001

Frivole haardacht belet stage kapster

door David Bremmer
AMSTERDAM - Leerling-kapster Claudia de Haan (17) uit Apeldoorn kan geen stageplaats vinden omdat haar kapsel volgens plaatselijke kapsalons te opvallend is. Hierdoor dreigt ze haar opleiding voortijdig te moeten beëindigen.

Leerling-kapster Claudia de Haan. Foto: Aldo Alessie

Alle tachtig kappers uit Apeldoorn is Claudia inmiddels langsgeweest, maar geen enkele bood haar een stageplaats aan. En dat terwijl haar klasgenoten wel gemakkelijk emplooi vonden. "Het ligt aan mijn opvallende haardracht", vertelt Claudia, wijzend op haar mooie lange haren. "Kappers vinden mijn coupe te gewaagd." Met veel zorg brengt ze er eens per twee maanden vlechtjes en krullen in. "Aan mijn cijfers kan het in ieder geval niet liggen", aldus de Apeldoornse. "die zijn allemaal ruim voldoende."

De meeste Apeldoornse kappers wezen Claudia af met de smoes dat er geen plek was of omdat het te rustig was. "Tien kappers vertelden gewoon dat ze mijn haardracht te opvallend vonden en dat ik mijn coupe maar moest veranderen om een stageplaats te krijgen."

Claudia weigert echter pertinent haar kapsel te veranderen. "Ik heb mijn haar al sinds mijn twaalfde in dit model en dat wil ik voorlopig zo houden." Bovendien is het niet zo dat ze nooit wijzigingen aanbrengt. "Ik snap dat kapsalons willen dat het haar van een kapster af en toe anders zit. Dat doe ik dan ook door er regelmatig een kleurtje of kraaltjes in te doen of de vlechtjes weg te laten."

Als de Apeldoornse voor 1 oktober geen stageplaats weet te vinden, moet ze van school af. Haar opleiding, het ROC Aventus te Apeldoorn, kan weinig doen.. Claudia: "Bij deze opleiding moet je eens per week naar school en de rest werken.De school heeft me wel adressen van kappers gegeven, maar meer hulp kan de opleiding niet bieden."

"Ik ga nu buiten Apeldoorn een stageplaats proberen te vinden.", vertelt Claudia. Ze verwacht dat het wel gaat lukken. "In de buurt van Utrecht en Amsterdam is de mentaliteit toch anders. Daar doen de mensen vast niet zo moeilijk over mijn haar", denkt ze.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.