[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Consequent inconsequent

Wat deze vader als opvoeder doet lijkt correct, maar slaat de plank volledig mis. Nu kan zoonlief immers ook niet met 160 km of nog langzamer over de snelweg; en daar krijgt hij geen rijervaring mee. Overigens, de manier waarop papa op de foto staat geeft meer de indruk dat hij de voorpagina van de krant wilde halen dan dat hij trots is op zijn opvoedingsstijl.

Door experts wordt altijd beweerd hoe belangrijk het is om kinderen te laten merken dat je als ouder consequent bent. In de praktijk houdt iedereen zich hier keurig aan door consequent inconsequent te zijn. Vooral ouders onderling houden er meestal tegengestelde meningen op na. Keurt moeder het slordige gedrag af, dan zegt vader: "Ach, laat dat kind toch zijn gang gaan." Wil vader straf geven omdat de fiets weer niet in de schuur gezet is, dan zegt moeder: "Doe niet zo moeilijk; je houdt je er zelf ook niet aan."

Kinderen die in het ouderlijke huis geen consequenties ervaren van hun onverantwoordelijke gedrag worden hier niet geestelijk week van, maar krijgen alleen uitstel van executie. Ooit, als zij groot zijn, zullen ze maatschappelijk gedwongen worden om hun eigen broek op te houden. En dat is voor de meesten vroeg genoeg.

uit De Telegraaf van dinsdag 24 juli 2001

Vader maakt schroot van auto zoon

DELFZIJL - De 44-jarige Heiko van Klinken uit Delfzijl neemt geen halve maatregelen als het om de opvoeding van zijn kinderen gaat. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, is het levensmotto van de resolute Groninger.

De 44-jarige Heiko van Klinken uit Delfzijl. Foto: Bert Wieringa

Vier weken geleden gaf hij zijn 21-jarige zoon Jakob een snelle VW Golf GTI uit 1993 met een waarde van 7200 gulden cadeau. Jakob heeft er echter niet lang plezier van gehad. Van zijn eens zo mooie groene glanzende wagen is alleen nog maar een pakketje schroot over, weer een cadeautje van zijn vader.

Dolgelukkig was de jongen met de wagen die met gemak 200 kilometer per uur reed. Samen met zijn vrienden racete hij regelmatig over het haventerrein in Delfzijl. Vader Van Klinken was daar echter niet zo blij mee. "Het is levensgevaarlijk. Laatst zijn er al twee mensen gewond geraakt bij dat racen.. Ik heb mijn zoon een aantal keer gewaarschuwd dat hij daar mee op moest houden. Ik heb zelfs een schroef onder het gaspedaal gelast zodat hij hem niet tot de bodem kon intrappen en er niet sneller dan 160 kilometer mee kon worden gereden. Dat vond ik hard zat. Wij hebben toen afgesproken dat als hij de schroef zou verwijderen, hij de auto als een pakketje terug zou krijgen."

De hardleerse Jakob haalde ondanks de waarschuwing van zijn vader toch de schroef weg. Toen Heiko daar achter kwam was de maat vol. "Ik hou mij altijd aan mijn woord. Ik heb de auto meteen naar recyclingbedrijf Steenhuis in Winschoten gebracht." Daar werd de wagen, nadat de accu en de olie eruit waren gehaald, als een pakje in elkaar geperst. Hoe Jakob ook tegensputterde, vaders wil bleek wet.

"Ik wil een voorbeeld stellen. Het geld interesseert me helemaal niets, een begrafenis is duurder. Het gaat mij om het principe. Het is een stuk erger als je je kind in een rolstoel moet rondrijden of zelfs moet begraven."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.