[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Flirten is genoeg

Toen het erectie-stimulerende middel Viagra op de markt kwam, was vooral de verwachting dat het leger van oudere mannen de deur bij de dokter zou platlopen. Nu blijkt dat de heren senioren helemaal niet zo warm lopen voor een beter seksleven. En goed beschouwd is dat logisch.

De biologische noodzaak om kinderen te verwekken is op hogere leeftijd verdwenen. En intussen is de aantrekkelijkheid van de vrouwelijke partner danig geslonken. In de meeste huwelijken is bovendien de fysiek-romantische relatie meestal getransformeerd in een band van hechte vriendschap. De meeste mannen vinden dat prima omdat zij hun portie seks wel hebben gehad en rust vinden in het gevoel dat zij daar ook niet meer voor hoeven strijden.

Met het klimmen der jaren hebben de meeste mannen wel gewonnen aan versier-kracht omdat zij vrijer en zelfverzekerder in het leven staan. Voor de 'oudjes' is een beetje flirten genoeg om de bevrediging te hebben dat zij door vrouwen nog wel als man worden gezien.

uit De Telegraaf van zaterdag 21 juli 2001

Oudere man vindt
afnemen erectie 'niet erg'

AMSTERDAM - Oudere mannen ervaren de afgenomen kwaliteit van hun erectie niet als een ernstig probleem. Veel mannen van 50 jaar en ouder krijgen er mee te maken. Bij een kwart van de zeventigers is volgens onderzoekers sprake van een ,,verminderde rigiditeit of afwezigheid van erecties''.

Hoe ouder de man, des te vaker een erectiestoornis voorkomt, schrijven wetenschappers van de Erasmus Universiteit in de zaterdag verschenen editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Maar omdat de meeste mannen er weinig hinder van ondervinden, spreken de onderzoekers van het Instituut Huisartsgeneeskunde liever niet over een ,,stoornis'' maar over ,,vermindering van erectiekwaliteit''.

De artsen onderzochten een groep van 1688 mannen tussen 50 en 78 jaar in Krimpen aan den IJssel. Bij 3 procent van de jongste mannen (tot 54 jaar) kwamen stoornissen voor. Bij mannen vanaf 70 jaar is dat percentage opgelopen tot 26. Niet meer dan een op de twaalf van deze mannen gaf aan dat als een ,,groot probleem'' te ervaren. ,,Dat in tegenstelling tot wat men in het algemeen denkt', voegen de onderzoekers er aan toe.

De artsen concluderen verder dat erectiestoornissen vaker voorkomen bij dikke mannen (obesitas) en mannen met plasklachten. Als iemand onder behandeling is voor hartklachten of de longziekte COPD loopt hij ook een grotere kans op een minder vorstelijke erectie. Roken is eveneens een risicofactor.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.