[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Eten als Amerikanen

Goed nieuws om te horen dat de Nederlander nog gehecht is aan zijn boterham met kaas en een kopje thee in de morgen. Ik vrees echter dat we in ons land, qua eetgewoonten, dezelfde kant op gaan als de Amerikaan.

Nu al slaan de meesten mensen ontbijt over of pakken snel een appel voor onderweg; 's middags haalt al niemand het in zijn hoofd om thuis te eten en neemt zijn brood mee of haalt een belegd broodje bij de croissanterie. En de ophaal-Chinees, spare-ribs-express en pizzabezorger zijn voor het avondeten al even poplulair als de kant-en-klaar maaltijden, McDrive en het eetcafé.

Met andere woorden: samen aan tafel zitten en genieten van de eigen keuken is er zo langzamerhand niet meer bij en dat in een tijdperk waarin we om het hardst schreeuwen hoe belangrijk goede communicatie is.

Nog even en de Hollandse boterham met kaas en het kopje thee worden vervangen door een handvol vitaminepillen doorgeslikt met vruchtensap en een haastige groet onderaan de trap. En met al dat fast-food en tussendoortjes dijen we massaal uit en hangen 's avonds laat aan de buis om naar Big Diet te kijken.

uit De Telegraaf van zaterdag 21 juli 2001

Favoriet ontbijt: sneetje bruin met kaas

door Marjolein van der Gaag

DEN HAAG - De meeste Nederlanders ontbijten met een bruine boterham met kaas en een kop thee. Vooral doordeweeks is deze combinatie favoriet. Naast kaas wordt een snee bruinbrood dan ook veelvuldig belegd met zoetigheid. Vleeswaren staan op de derde plaats.

Dat blijkt uit een enquête van het marktonderzoeksinstituut Nipo onder bijna 900 landgenoten. Ruim driekwart van hen gaf aan dagelijks een ontbijt te gebruiken. Bijna de helft drinkt daarbij een kop thee. Een kwart kiest voor koffie, melk of vruchtensap. In het weekend wijkt het ontbijt echter af. Dan kiezen de Nederlanders voor meer luxe broodjes en meer verschillende soorten beleg. Vooral op zondag wordt meer zorg aan de ochtendmaaltijd besteed. Dan verschijnen de voorgebakken broodjes, croissants en krentenbrood op tafel en worden er naast het gebruikelijke beleg meer eieren en salades gegeten.. Ook wordt er op zaterdag en zondag bij het ontbijt meer koffie en vruchtensap gedronken.

Bij het Voedingscentrum in Den Haag wordt positief op de uitkomsten van het onderzoek gereageerd. "Een bruine boterham met kaas als ontbijt is prima. Het is vooral belangrijk dat er 's morgens graanproducten worden gegeten.. Zo adviseren wij namelijk om vijf boterhammen per dag te eten. Als mensen niet ontbijten, wat natuurlijk ook kan met muesli of iets dergelijks, halen ze dat vaak niet", aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

Een echt ontbijtadvies kan de woordvoerster echter niet geven. "Wij geven alleen een richtlijn voor de dagvoeding. Het is belangrijk dat mensen op een dag een bepaald aantal voedingsstoffen binnenkrijgen. Of je dan 's morgens, 's middags of 's avonds een zuivelproduct, zoals melk, yoghurt of kaas gebruikt, maakt niet zoveel uit."

Schutte benadrukt wel dat ontbijten zeer belangrijk is. "Je lichaam heeft 's morgens nieuwe energie nodig. Als je ontbijt, ben je beter in staat je te concentreren en kun je dus beter presteren. Bovendien zorgt de ochtendmaaltijd ervoor dat de darmwerking op gang wordt gebracht", vertelt de woordvoerster, die overigens aangeeft dat de groep niet-ontbijters groeiende is.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.