[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Echt is niet beter

De ontwikkeling van namaak- producten is onstuitbaar zegt iedereen die er verstand van heeft. En de werkelijkheid laat zien dat dit waar is.

Gewoon gras wordt vervangen door plastic, kunstbloemen zijn al nauwlijks van echt te onderscheiden en zelfs de smaak van kreeft, citroen of aardbeien kan moeiteloos worden gekopieerd. De vraag blijft of een onstuitbare ontwikkeling ook wenselijk is. Wat mij betreft wel. Feit is namelijk dat alles wat leeft, kwetsbaar en aan bederf onderhevig is. Kijk alleen maar naar het menselijk lichaan: hoe je ook je best doet om het te conserveren, er blijft na een jaar of vijftig toch bar weinig van over.

De hang naar natuurlijke producten is dan ook niet gebaseerd op redelijke argumenten of praktisch voordeel, maar heeft meer te maken met het onnavolgbaar gevoel dat 'echt' ook 'beter' is. Eerlijk gezegd laat ik mijn vrouw liever met namaak- dan echte parels over straat lopen. En u begrijpt meteen wat ik bedoel.

uit De Telegraaf van dinsdag 17 juli 2001

Ajax mogelijk na winterstop op kunstgras

door Tjerk de Vries

AMSTERDAM - Ajax gaat als eerste club in Europa waarschijnlijk na de winterstop al op kunstgras voetballen. De ArenA-directie krijgt één dezer dagen groen licht van de Europese voetbalbond UEFA om de de zo gehate grassprieten van het stadion te vervangen door kunststof.

Gisteren zijn de betaalde voetbalclubs in Nederland op de hoogte gebracht van het voornemen van de ArenA. De Nederlandse voetbalbond, de KNVB, verwacht geen bezwaren te krijgen. Mocht er toch een vereniging dwarsliggen dan zal de bond er alles aan doen om die club te overtuigen van het belang van kunstgras. "We zijn er erg druk mee bezig," zegt woordvoerster L. Nieuwenhuizen van de Amsterdam ArenA. "Mogelijk starten we na de winterstop al met het kunstgrasveld. Dat zou dan een pilot zijn voor heel Europa. Het is uniek, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat alles in een stroomversnelling is geraakt."

Een kunstgrasveld waar op gevoetbald mag worden, gaat ongeveer een miljoen gulden kosten. Over exacte bedragen wil de ArenA-directie echter niets zeggen. "Dat hangt ook af van wie de leverancier wordt," aldus Nieuwenhuizen. Een miljoen gulden is voor de ArenA een schijntje als in ogenschouw wordt genomen hoeveel geld er al is verspild aan het verfoeide grasveld in het stadion. Meer dan tien miljoen gulden is inmiddels uitgegeven aan allerhande experimenten en nieuwe grasmatten. Het kunstgrasveld zou voor de Amsterdam ArenA dan ook een ware opluchting betekenen.

Sinds de opening in 1996 kampt het stadion met grasproblemen. Inmiddels zijn al 25 nieuwe voetbalvelden neergelegd. Welk type kunstgras er straks ligt, is nog niet bekend. De ArenA experimenteerde de laatste maanden met het Field Turf, dat vrijwel hetzelfde aanvoelt als echt gras. Ook slidings kunnen er zonder problemen op worden gemaakt. "We weten nog niet of het dit type ook wordt," zegt Nieuwenhuizen. "Er zijn al weer nieuwe ontwikkelingen.Zeker is dat het kunstveld dat er straks ligt alle eigenschappen heeft van echt gras, behalve de slechte." Ideaal Ajax-directeur Arie van Eijden staat positief tegenover de ontwikkeling.

"Het is iets dat niet meer tegen te houden is. Door de voorkeur te geven aan het comfort van de toeschouwers, wordt de kwaliteit van de velden in de hele wereld slechter. Tribunes staan dicht op het veld, er komt weinig licht en lucht binnen. Kunstgras is dé oplossing, die ook door de voetbalbonden wordt omarmd. Dit soort velden is ook ideaal voor landen in het Midden-Oosten die met grote grasproblemen kampen.

Als Ajax de eerste club is die er op gaat spelen, is dat alleen maar prachtig. We hebben er al op geoefend en het is verbijsterend hoeveel het op echt gras lijkt. De bal stuitert en rolt hetzelfde, de zachtheid van het veld is hetzelfde en je kunt er gewoon zonder problemen op vallen en glijden. Wellicht zullen we ook onze trainingsvelden van kunstgras gaan maken." Er zijn al verschillende voetbalclubs in Europa die geëxperimenteerd hebben met een mix van kunst- en echt gras. Ajax zou de eerste club zijn die overstapt op een veld dat van 100% namaakgras is.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.