[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Koppige smetvrezers

Hoewel deze wedstrijd juist niet bedoeld is voor mensen met smetvrees, zou deze groep angsthazen hier juist baat bij kunnen hebben.

Dat zeggen tenminste gedragstherapeuten die onderdompeling in rotzooi als behandelingsmethode de term 'flooding' hebben meegegeven. Flooding wil zeggen 'overdosis' of letterlijk 'overstroming'; de bedoeling is de patiënt zo te overspoelen met zijn ergste nachtmerrie dat het angstgevoel in één keer uitdooft. In de praktijk maken (gedrags)therapeuten vaker gebruik van een stapsgewijze aanpak (graduele blootstelling) om het risico te verkleinen dat de patiënt door te veel angstbeleving van de wal in de sloot raakt.

Tegenwoordig blijken moderne antidepressiva soms ook effectief in de strijd tegen dwangneuroses zoals smetvrees. In mijn eigen praktijk hanteer ik de provocatieve stijl waarbij ik - kort samengevat - obsessies en de dwanghandelingen juist aanmoedig om de absurditeit ervan sterker te laten ervaren.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat smetvrezers zich nogal vaak immuun tonen tegen welke behandeling dan ook. Om die reden zien sommige experts smetvrees dan ook eerder als een aangeboren 'hersentic'.

uit De Telegraaf van maandag 9 juli 2001

Het was weer volop prut...

SCHERMERHORN - In het Noord-Hollandse Schermerhorn is voor de 24e maal de zogenoemde prutmarathon gehouden.

Het gaat om een open kampioenschap voor mensen zonder smetvrees, want tijdens deze traditionele wedstrijd in de Mijzerpolder moeten vele blubberige sloten worden doorkruist.

Een deelnemer die de finish haalt, is in totaal zelfs 72 maal door een sloot gebaggerd. In de blubber duiken bleek overigens al snel de beste tactiek om te winnen, omdat er doorheen waden te veel tijd kostte.

Van de 102 mannen die aan de tocht door de modder begonnen, bleek Remko van Hove uit Alkmaar de snelste.

foto: Martin Mooij

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.