[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Nature of nurture

Prachtig vind ik het hoe de eeuwige 'nature-nurture' discussie in de wetenschap blijft bestaan. Voor de leek: de 'nature-mensen' zien in het gedrag van mensen hoofdzakelijk een biologische oorsprong. De 'nurture-mensen' verklaren liever de mens door op invloeden uit de omgeving te wijzen, zoals van de opvoeding en maatschappij. Voor de biologie-wetenschappers is de mens al genetisch voorgeprogrammeerd en voor de milieu-wetenschappers is de mens een 'tabula rasa', een onbeschreven blad.

Op dit moment in tijd hebben de biologie-fanaten duidelijk de overhand. Zo zijn alcoholisme, homoseksualiteit, rookgedrag en criminaliteit al teruggebracht tot een erfelijk aanwezige basis. In de jaren '60-'80 van de vorige eeuw waren de milieu-mensen populairder. Toen werd bijvoorbeeld de ziekte schizofrenie als afwijking gezien die voortkwam uit een gestoorde relatie tussen kind en moeder. Moeder gaf op subtiele wijze de dubbele boodschap 'ik hou van je/ik hou niet van je' waardoor het kind in geestelijke verwarring raakte. Nu wordt algemeen aangenomen dat schizofrenie een aangeboren hersenziekte is.

In mijn optiek is het menselijk gedrag grofweg 65% biologisch te verklaren en zorgt de omgeving voor de rest. Daarom is het voorstelbaar dat een vrouw tijdens haar eisprong seksueel meer uitstraling heeft, maar gebeurt er verder niets als zij de man geen knipoogje geeft ter aanmoediging.

uit De Telegraaf van maandag 25 juni 2001

Eisprong maakt vrouw aantrekkelijk

Van onze correspondent

DEN HAAG - Fitness, kleding en parfum kunnen volgens Amerikaans onderzoek bij de prullenbak worden gezet. Wat een vrouw echt aantrekkelijk maakt, is de ovulatie.

Volgens psycholoog Matthew Davis van de universiteit in Texas zien vrouwen er tijdens de eisprong beter uit, voelen ze zich ook beter en zijn ze meer in seks geïnteresseerd. Davis en zijn collega's vroegen 27 alleenstaande vrouwen een agenda bij te houden tijdens één menstruatieperiode. De vrouwen noteerden lichamelijke veranderingen zoals lichaamsgewicht, buikomvang en symptomen van ziekte of hoofdpijn.

Ook vertrouwden de dames hun seksuele fantasieën aan het papier toe. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen tijdens de ovulatie een smallere taille hadden, minder last van hoofdpijn, meer erotische fantasieën en zich aantrekkelijker voelen. Volgens Davis 'adverteren' vrouwen hiermee dat ze ovuleren. Ze zoeken volgens de psycholoog naar meer mogelijkheden tot seks, krijgen betere partners en zorgen beter voor zichzelf.

Mannen zouden het signaal volgens de onderzoekers gebruiken om geen tijd te verspillen aan vrouwen die niet vruchtbaar zijn. Een onderzoeker van de universiteit van Newcastle zet echter vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek.

"Als ik in een kamer rondkijk, kan ik je niet vertellen wie er ovuleert en wie niet. Dat zou alleen bekend kunnen zijn bij een langdurige partner", aldus gedragspsycholoog Craig Roberts.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.