uit
De Telegraaf van donderdag 21 juni 2001
Specialisten betaald
voor sjoemelen
met medicijn-onderzoeken
door René Steenhorst
AMSTERDAM - Een omvangrijk aantal medisch-specialisten in ons land laat zich ongegeneerd omkopen om wetenschappelijk onderzoek te manipuleren. Doel van deze fraude is slechte geneesmiddelen als zogenaamd 'zeer effectief' aan de man te brengen. Farmaceutische bedrijven betalen voor deze opzettelijke verdraaiing van feiten heel veel geld.
Dat verklaren enkele vooraanstaande artsen van de universiteitsziekenhuizen van Amsterdam (AMC), Utrecht (UMC) en Rotterdam (AZR). "Patiënten krijgen hierdoor vaak verkeerde geneesmiddelen voorgeschreven. Schandalig!", motiveren de medici hun kruistocht tegen de groeiende corruptie onder hun vakgenoten.
In het vanavond uit te zenden tv-programma Zembla (VARA/NPS) zegt neuroloog prof.dr. J. van Gijn van het UMC: "De industrie werkt met tweederangs-collega's die als stromannen van de industrie onderzoek uitvoeren dat door diezelfde industrie wordt gedicteerd en wetenschappelijk beneden de maat is."
Van Gijn doet zijn uitspraken in de documentaire 'Gouden Pillen' tevens als hoofdredacteur van het gezaghebbende Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De neurologen Rien Vermeulen (links) en Pim van Gool zetten de aanval in op onbetrouwbare collega's. Prof.dr. M. Vermeulen, hoofd neurologie van het AMC zegt: "Sommige artsen in Nederland zijn niet te vertrouwen. Ze dienen níet de belangen van de patiënt, maar van de farmaceutische industrie. Ik ken enkele van die collega's. Ze zijn een schande voor ons vak."
Zijn naaste collega dr. W.A. van Gool stelt: "Het algemene publiek moet niet zonder meer allerlei dokters vertrouwen die iets zeggen over geneesmiddelen. Men moet zich goed vergewissen: wie zegt wat, waarom en wat zijn de banden met de industrie?" En desgevraagd tegenover deze krant: "Het zijn artsen die consulent zijn voor een geneesmiddelenbedrijf. Hun honorering varieert van pure omkoping tot, wat ik noem, 'massageolie'. Maar het is in ieder geval bedenkelijk vloeibaar."
Prof. Vermeulen wijst keihard zijn VU-collega neuroloog prof.dr. C.H. Polman aan als voorbeeld van een arts die niet onafhankelijk is, omdat hij té nauwe banden met de industrie onderhoudt: "In Nederland wordt voor f70 miljoen Interferon voorgeschreven aan patiënten met multipele sclerose (MS). Dat is weggegooid geld, want uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit middel bij MS nauwelijks effect heeft. Polman doet ook onderzoek en schrijft dat Interferon wél succes heeft. Hij heeft nauwe financiële banden met bedrijven die Interferon maken. Hij is een schande voor zijn vak."
Polman reageert desgevraagd dat hij vooralsnog niets tegen zijn collega Vermeulen zal ondernemen: "Het is niet prettig zo te worden neergezet, maar ik laat het maar zo..."