[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Schaf doping-controle af

Zoals in bijgaand artikel kan worden gelezen, is dopincontrole onderhand een geldverslindende zaak. Deze werkverschaffing aan ambtenaren, rechters en advocaten dient daarom onmiddellijk te worden afgeschaft. Zuur verdiende gemeenschapsgeld kan beter besteed worden aan gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid.

Bovendien is dopingcontrole een vorm van betutteling die doet denken aan de drooglegging van de vorige eeuw in Amerika. Laat iedereen die denkt van drugs beter te worden door te spuiten, drinken of snuiven in zijn eigen waan. Een echte sportprestatie neerzetten, kan alleen een goed getrainde atleet. Dat beetje extra in het pilletje maakt heus niet het verschil. Ook is het logisch dat professionele sporters op zoek gaan naar 'middelen' die hun prestaties versterken, of dat nu een gestroomlijnde fiets is, beter zittende boxhandschoenen, een glas karnemelk of voedingssupplementen.

Nee, de hele kruistocht tegen doping is alleen een manier om hardwerkende mensen een mes in de rug te steken om op die manier zelf als overwinnaar uit de bus te komen.

uit De Telegraaf van woensdag 30 mei 2001

Geen bewijs tegen Priem

REIMS - Na de verhoren van Cees Priem, Andrei Michailov en Jan Moors op de tweede dag van het TVM-dopingproces is het duidelijk dat de Franse justitie er ondanks een ruim drie jaar durend onderzoek niet in is geslaagd om harde bewijzen op tafel te krijgen om aan te tonen dat er systematisch doping werd gebruikt in de wielerploeg van Priem.

In de maar liefst tien uur durende zitting wist de venijnige openbaar aanklager Philippe Laumosne wel bij rechter Mario-Louis Craighero over enkele verklaringen ongeloof te creëren.

Geroezemoes was er in de rechtszaal toen oud-ploegarts Michailov, op wie duidelijk de meeste pijlen gericht waren, vertelde dat de 104 ampullen epo die op 9 maart 1998 nabij Reims in beslag werden genomen voor een kinderziekenhuis in Moskou waren. De Franse douane hield destijds een bus van TVM aan, waar twee mecaniciens van de ploeg inzaten. In de ijskast werd de epo gevonden..

Michailov: "Ik ben vanuit België in twee dagen naar Murcia op en neer gereden en heb bij twee apotheken de epo gekocht. Niemand van de ploeg heeft mij gezien, omdat ik 's nachts bij hun hotel kwam. Ik had een sleutel van de bus en heb de epo daarin gelegd. Daarna ben ik meteen naar huis gereden. Het middel moest met de bus mee, het moest immers gekoeld naar België worden vervoerd. De epo was voor een Russisch kinderziekenhuis. Niemand van de ploeg heeft er iets mee te maken. Met mijn eigen geld heb ik voor 3500 dollar de epo gekocht. Het is enkel en alleen mijn zaak."

Justitie vond het opmerkelijk dat de etiketten van de ampullen verwijderd waren. Michailov: "Ik wilde niet dat iemand anders het wist. De ampullen waren echter oranje, rood en groen gekleurd, zodat ik precies wist welke hoeveelheden in iedere ampul zaten. Ik realiseerde me dat het vervoer van epo niet was toegestaan, ik besef dat ik op die gronden strafbaar ben."

Ploegmanager Priem verklaarde later op de middag in Reims dat hij verrast was door de epo-vondst. "Ik was nergens van op de hoogte. Michailov heeft het me later allemaal uitgelegd. Ik wist hoe betrokken hij met zieke kinderen in zijn thuisland was. Toen hij me middels een fax liet zien dat de ampullen daadwerkelijk voor het kinderziekenhuis waren, heb ik de kwestie afgesloten. Ik wilde er verder geen rel van maken."

Tijdens het verhoor heerste er bij Franse justitie twee keer onduidelijkheid over uitspraken van Priem. Door tegenstrijdigheden in verklaringen probeerde Laumosne twijfel te scheppen. Zo was er bij de TVM-ploeg grote verwarring over de administratie van medicamenten, voedingssupplementen, vitaminen etc.. Michailov verklaarde dat hij steeds facturen van de gekochte medicamenten inleverde, Priem getuigde dat hij slechts een keer per jaar een lijst kreeg.

Ook over de grote geldsom die in Pamiers bij Priem op de kamer werd gevonden, 206.000 franse francs (bijna 70.000 gulden). Laumosne probeerde aan te tonen dat dit geld bestemd was voor een zogenaamde dopingpot, die men ook bij de roemruchte Festina-ploeg had. Priem lachte zuinigjes en zei met Zeeuws accent: "Dat is helemaal geen waar. Puur suggestieve uitspraken. Gedurende de Tour heb ik bijna iedere dag een kleine vijftig mensen om me heen. Ik reken voor mijn personeel en de gasten af, daar gaat veel geld in om."

Over een uitspraak van Priem op het politiebureau in Foix ontstond een heftige discussie. Volgens justitie zou de ploegleider daar verklaard hebben dat er doping werd gebruikt in zijn ploeg. Van Mierlo: "Die woorden worden Priem in de mond gelegd. Priem zat op het bureau vast, toen justitie hem een koffer van Michailov liet zien en riep dat het vol met doping zat. Priem heeft daarop geantwoord: 'Als dat zo is, dan wil ik niet de enige zijn die hierop gepakt en ondervraagd wordt.' Hij was steeds in de veronderstelling dat er enkel vitamines en medicamenten in het koffer zaten en ergerde zich op dat moment aan de uitspraak."

Verzorger Jan Moors hoefde maar korte tijd voor het parket te staan. Doordat een andere verzorger van TVM had verklaard dat Moors de beruchte koffer van Michailov in beheer had, wordt hij nu vervolgd. Moors: "De koffer kreeg de ploeg na de inval op de rustdag terug van justitie. Ik heb het daarna steeds op mijn kamer gehad en als de renners iets moesten hebben, pakten ze het er zelf uit. Ik was in de veronderstelling dat justitie alle producten die eventueel verboden waren, er na de eerste inval wel uit had genomen."

Ook de laatste expert, dokter Trichet, kon gisteren zijn betoog doen. Hij had alle spullen die bij de tweede inval in de Tour de France van 1998 in Albertville in beslag genomen waren onderzocht. "Het ging om 108 verschillende producten, waarvan er achttien op de dopinglijst stonden", zei Trichet met monotone stem. "Liefst 80 procent van de aangetroffen producten acht ik overbodig wanneer men geen epo gebruikt."

Cijfers die TVM's raadsman Joost van Mierlo bagatelliseerde: "Het gaat slechts om zaken als corticoïden en onder meer cafeïne, die in onschuldige middelen werden teruggevonden. Trichet was zeker geen onafhankelijk onderzoeker."

Vandaag is er in Reims een rustdag. Morgen volgen de pleidooien van de internationale wielerunie, de douane, verdediging en de openbaar aanklager. Daarna heeft rechter Craighero nog een kleine maand bedenktijd alvorens een uitspraak te doen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.