[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Loon naar prestatie

Nu werknemers fooien in eigen zak mogen steken, zullen werkgevers geneigd zijn om het basisloon te verlagen. Zo ontstaat een vorm van prestatieloon naar Amerikaans model: een minimaal startbedrag dat alleen maar groeit als iemand zich uit de naad slooft.

Voor de consument is dit een zegen. Hij zal een taxichauffeur, kelner of portier ontmoeten die wat beter zijn best doet dan nu het geval is. En dat is prachtig. Want, laten we eerlijk zijn: de dienstverlening in Nederland lijkt onderhand nergens naar. Vooral het plichtsmatige 'momentje mijnheer, ik kom zo bij u' irriteert me mateloos als blijkt dat het momentje wordt gerekt tot een half uur.

In Amerika zijn de fraaiste taferelen te zien onder dienstverleners die in de gunst willen komen bij de klant. Conducteurs van treinen geven complete one-man-shows tussen de reisinformatie en weerberichten door. En de kelner die weet dat u jarig bent, zal met zijn restaurant-maatjes een 'Happy Birthday' zingen die u lang zal heugen.

Prestatieloon maakt creatief en dat is vooral voor de grote groep part-time werkende studenten een extraatje in hun streven zich geestelijk te ontwikkelen.

uit De Telegraaf van vrijdag 7 mei 2001

Werkgever moet van fooien afblijven

DEN HAAG - Werkgevers moeten met hun handen van fooien van hun werknemers afblijven. Dat heeft de Hoge Raad in een arrest bepaald. Daardoor mogen werknemers fooien ontvangen zonder dat dit ten koste gaat van hun reguliere bruto salaris.

De Hoge Raad maakt korte metten met de gangbare praktijk dat werkgevers de brutolonen van hun personeel 'korten' met het bedrag dat zij maandelijks aan fooien van hun klanten ontvangen.

Ondernemers in bepaalde branches maken op verzoek van de fiscus een zogenoemde forfaitaire schatting van het totaal aantal fooien dat jaarlijks in hun bedrijf wordt ontvangen. Over dit bedrag betalen zij dan loonbelasting. De werkgevers korten hiervoor hun personeel op het uurloon, dat toch wel wordt gecompenseerd door fooien, zo is de redenering. Onder meer personeel in de horeca-, kappers- en taxibranche kan dit overkomen.

Stel, iemand met een bruto maandsalaris van 2000 gulden ontvangt daar bovenop 200 gulden aan fooien. Ondernemers mogen deze 200 gulden dan niet langer korten op het brutosalaris, ook niet als daar bepaalde afspraken over zijn gemaakt in een cao. Personeel kan de tips dus tijdens het werk gewoon in de zak steken.

Daarmee heeft de Hoge Raad voor het eerst duidelijk gemaakt dat fooien in principe geen deel uitmaken van het vaste loon. Volgens employee benefits-specialist Gerard van Westen van Deloitte&Touche is de uitspraak van de Hoge Raad dan ook uniek. "Voor het eerst is op het hoogste juridische niveau duidelijk gemaakt dat fooien in principe los staan van het gangbare loonbegrip."

De zaak was aangespannen door Horecabond FNV tegen een Rotterdams hotel-restaurant.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.