[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Miljoenenkoorts

Op donderdag-middag ben je nog een weduwe met AOW, en 's avonds ben je multimiljonaire. Het winnen van grote geldprijzen heeft in Nederland, in Amerikaanse navolging, grootse vormen aangenomen.

Was het vroeger nog leuk om in een tv-quiz te strijden om de eer, tegenwoordig is het grote publiek alleen nog maar te boeien als de tonnen door de lucht vliegen. En dat is fantastisch. Want, zeg nou zelf: u zou Henny Huisman toch ook met open armen ontvangen als hij met een miljoentje langs zou komen?

Helaas zijn er van die cultuurpessimisten die beweren dat de miljoenenkoorts ertoe bijdraagt dat niemand meer tevreden is. Ook zeggen zij dat al die mensen met dollartekens in hun ogen blind zijn voor wat echt van waarde is in het leven zoals 'naastenliefde', 'oprechtheid' en 'normaal fatsoen'. Maar feit is dat elke nieuwe miljonair het idee voedt dat iedereen schatrijk kan worden. En dat idee maakt mensen gulzig waardoor een sfeer van 'ambitie', 'avontuurlijk leven' en 'grenzen verleggen' wordt aangewakkerd.

Als iedere Nederlander iedere dag 1 gulden opzij legt voor een Nationale Loterij, dan kunnen ook elke dag 10 nieuwe mensen miljonair gemaakt worden. En om ons geweten te sussen storten we het restbedrag van 6 miljoen op een rekening voor goede doelen.

uit De Telegraaf van maandag 7 mei 2001

Jackpot valt in Bussum

BUSSUM - Beduusd slaat de 81-jarige Andrea Boekraad-Vischer de hand voor haar mond, nadat showmaster Henny Huisman is komen vertellen dat ze op één lot van de Postcodeloterij zeven miljoen gulden heeft gewonnen.

"Nog steeds een beetje hoteldebotel", voelde zij zich gisteren. "Ik doe al een jaar of acht mee, maar heb nooit eerder iets gewonnen; ja, wel eens zes gulden. Laatst heb ik er nog over gedacht om op te zeggen. Gelukkig is er dat niet van gekomen."

De vitale prijswinnares, sinds februari weduwe, is moeder van twee zoons en grootmoeder van vier kleinkinderen. Wat zij met het geld gaat doen? "Ik denk dat de kinderen er wel iets van zullen krijgen", antwoordt Andrea Boekraad. "En in Australië heb ik een zus van 82 jaar wonen, die ik graag wil opzoeken."

De jackpot van de Nationale Postcodeloterij is het afgelopen weekeinde in Bussum gevallen. In totaal is in het postcodegebied 1402 KR voor 16,2 miljoen gulden aan geldprijzen uitgekeerd.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.