[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Trouwen is leuk

Deze cijfers suggereren dat getrouwde mensen het doorgaans slecht doen. Maar, niets is minder waar. Als in Amsterdam 24 van de 1000 huwelijken stranden, dan zijn er nog altijd 976 koppels die elkaar trouw blijven. Dat is een succespercentage van 97%. Daarom zou een krantenkop 'Trouwen maakt gelukkig' de feiten beter weergeven.

Merkwaardig is het wel dat zoveel mensen het een levenlang bij elkaar uithouden. Immers, de constante nabijheid van één en dezelfde persoon zou ieder normaal mens tot wanhoop moeten drijven. En, laten we eerlijk zijn, dat gebeurt natuurlijk ook. Maar, kennelijk geeft het huwelijk zoveel geluk dat het ruimschoots opweegt tegen die periodes van wanhoop. En goed beschouwd is dat ook begrijpelijk. Het huwelijk geeft vertrouwdheid, veiligheid en (economische) zekerheid. En dat is voor de meeste mensen nog altijd te prefereren dan een leven van vervreemding, dreiging en ongewisheid. Bovendien, zit er in het huwelijk zelf al uitdaging genoeg. Want, als er al een tegenstelling bestaat dan is het wel tussen de sexen.

Een Duitse volkswijsheid zegt: wanneer een vrouw trouwt, hoopt zij dat haar man zal veranderen maar dat doet hij niet. Als een man trouwt dan hoopt hij dat zijn vrouw zo blijft als zij is maar dat doet ze ook niet. Kortom, trouwen is niet alleen leuk, maar is de perfecte combinatie van vastigheid en uitdaging.

uit De Telegraaf van donderdag 3 mei 2001

Amsterdam aan kop met echtscheidingen

DEN HAAG - De kans op echtscheiding is in Amsterdam beduidend groter dan in de rest van het land.Liefst 24 van de 1000 huwelijken in de hoofdstad strandt. Elders ligt het aandeel gemiddeld rond de vijf per duizend.

De laagste scheiding-cijfers worden gemeten in Drenthe, Overijssel en delen van Friesland en Gelderland. In deze gebieden lopen 3 à 4 van de 1000 echtverbintenissen spaak. "In de grote steden komt het veel vaker tot een scheiding dan in de kleinere steden en dorpen. Amsterdam is koploper", concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een speciaal onderzoek.

Een mogelijke verklaring voor deze verschillen ligt, volgens CBS-onderzoeker A. de Graaf, in het feit dat de grote steden meer te maken hebben met gemengde huwelijken, die relatief vaker mislopen: bij 77,9 procent van alle scheidingen in Amsterdam is een 'buitenlander' betrokken.

Bovendien wonen er meer hoog-opgeleide vrouwen. "Omdat deze vrouwen economisch vrij onafhankelijk zijn, kunnen ze als de partner in hun ogen niet voldoet de drempel om te scheiden vrij makkelijk nemen", verklaart het CBS. "Lager opgeleide vrouwen blijven langer aanmodderen, ook al zijn ze niet zo tevreden met hun relatie".

Tot ongeveer 1970 was het risico dat een huwelijk op een scheiding uitliep minder dan één op tien. Sinds het midden van de jaren tachtig schommelt het percentage 'mislukte huwelijken' rond de 25 procent. "Momenteel worden jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 echtscheidingen uitgesproken", aldus het CBS. "Het aantal gescheiden mensen zal in de toekomst toenemen van 0,8 miljoen in 2000 tot ruim 1 miljoen in 2010".

Vrouwen zijn bij echtscheiding gemiddeld veertig, mannen twee jaar ouder. Velen zijn echter aanzienlijk jonger of ouder: zo'n veertig procent van alle scheidende vrouwen is jonger dan dertig of ouder dan 45. Een op de zeven is de vijftig al gepasseerd. Twee keer zoveel vrouwen als mannen dienen een verzoek tot echtscheiding in.

Een gebrek aan communicatie en het 'niet meer met elkaar kunnen opschieten' zijn de meest genoemde redenen om te scheiden. "Acute probleem-situaties als seksuele, financiële en verslavingsproblemen en een buitenechtelijke relatie spelen minder vaak een rol. Overigens zijn zulke problemen voor vrouwen vaker dan voor mannen een reden om op te stappen", aldus de onderzoeker.

Onenigheid over het wel of niet krijgen van kinderen leidt meestal niet tot onoverkomelijke problemen. Toch was dit doorslaggevend bij één op de tien scheiding-gevallen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.